onsdag 15 augusti 2018

Bokslut, förskola och skola 2015-2018

Skolan och förskolan är otroligt viktiga verksamheter för en kommun och dess invånare.

Därför vill jag nu göra ett bokslut för hur S och M hanterat skolan och förskolan i Vimmerby kommun.

Den 1 april  2015 kallades hela KS till ett sammanträde på VEMAB för att majoriteten skulle presentera sitt rambudgetförslag. Jag minns tydligt att stämningen var både spänd och förväntansfull eftersom inget hade läckt ut från budgetberedningen som Gränsö-gruppen genomfört. Den gruppen bestod av alla förvaltningschefer, ordföringar och vice ordföringar från majoriteten. Oppositionssamordnarna hade inte ingått i Gränsögruppen eller fått någon info om budgetarbetet.

Ett papper delades ut. Jag minns att jag läste att fyra skolor och två förskolor på landsbygden skulle läggas ner och det var som en mardröm för en centerpartist och decentralistist som mig. Tuna, Rumskulla, Brännebro och Djursdala skolor skulle läggas ner och förskolorna i Tuna och Djursdala. Kulturskolan skulle minskas kraftfullt vilket också var en chock.

Inga underlag fanns med för att beskriva skälen till det drastiska förslaget som verkligen mötte en mycket kraftfull folkopinion.

Detta ledde till ett antal möten och debatter om skolan i kommunen. Åke Hammarskjöld, Lars Sandberg , Ola Gustafsson, Peter Fjällgård , Gudrun Brunegård och Lars Johansson var några av de personer som jag minns var mest aktiva i motståndsrörelsen för att bevara skolorna på Vimmerbys landsbygd.

Peter Fjällgård samlade in namn för att kräva en folkomröstning. Det krävs att 10% skriver under och hela 24% av Vimmerbyborna gjorde det så i juni lämnades namninsamlingen som krävde en folkomröstning in till kommunalråden.

Det pågick olika förhandlingar i slutna rum för att undvika en folkomröstning. Ett förslag från dåvarande KSO var att bevara Tuna och Rumskulla och bara lägga ner Gullringen och Djursdala samt inte lägga ner någon förskola på landsbygden om jag minns rätt.

Förhandlingarna bröt samman efter det att C, V, MP och KD hade ett möte för att diskutera förhandlingsbudet och de fyra partierna var eniga om att inte acceptera budet som skulle undvika en folkomröstning. Skälet var att vi inte ville ställa orterna i kommunen mot varandra.

Alla vet utfallet och att S och M motvilligt valde att lyssna på folkets röst. Förvaltningsledningen i BUN och Samhällsbyggnad hade dock mycket svårt att acceptera majoritetens beslut att inte fullfölja förslaget om skolnedläggningar. Kostutredningen som beställdes kort därefter hade som syfte att bland annat föreslå att antalet enheter för tillagning av mat måste minska.

Vad gäller skolutveckling så har den i princip legat nere på grund av arbetet med skolnedläggningarna enligt mig. kraften hos förvaltningen dränerades när skolnedläggningen misslyckades. Ingen kunde ju heller förutspå den flyktingström och den befolkningsökning som kom under hösten 2016 vilket innebar att alla kommunens skolor behövdes för att kunna ta emot alla nya elever.

Camilla Strid och Tomas Peterson byttes ut mot Lis-Astrid Andersson och Linda Ungsäter. Senare ersatte Kjell Alexandersson Linda Ungsäter som vice ordförande. Det politiska ledarskapet har under Lis-Astrids ledarskap arbetat tätt tillsammans med oppositionssamordnare tillika erfarna Peter Karlsson som har 24 år i BUN i sitt CV.

Nu började förskolan få problem med alldeles för många barn per anställd och stora barngrupper. Hösten 2017 avsade sig förvaltningschefen arbetsmiljöansvaret för förskolan med skälet att budgetramen för 2018 för liten. I det läget finns bara två utvägar enligt de politikerkollegor som jag rådfrågat. Antingen slutar man som chef eller så accepterar man ett politiskt beslut. KS AU sammanträdde med orföringarna i BUN och det ledde till att Helen föreslog en genomlysning av BUN. Den gjordes av Agneta Gatel under våren 2018. Nu har den utredningen lett till en handlingsplan som nämnden antog i juni 2018.

Rutiner vad gäller budgetuppföljning och ekonomisk styrning som borde finnas ska nu på plats vilket är på tiden. Besparingar på Campus, gymnasiet och HR ska göras. En liten besparing på grundskolan (400000) och ingen besparing på förskolan.

Förvaltningschefen meddelade i juni att hon ska gå i pension under sommaren 2019 och kommundirektören har därför börjat rekrytering av en ny försvltningschef för BUN.

Min slutats av Socialdemokraternas och Moderaternas skolutvecklingsplaner där målet har varit att bli bästa skolkommun 2017 (vilket flyttades fram till 2020) när år 2017 började närma sig , är att det varit ett stort haveri och egentligen mer handlat om skolavveckling på landsbygden till förmån för en centraliserad skolutveckling inne i Vimmerby tätort och i Södra vi, Frödinge och Storebro.

Den pedagogiska utvecklingen i skolan har säkert skett men strukturfrågorna har varit i centrum på bekostnad av pedagogisk utveckling. Ledarskapet måste nu utvecklas på alla nivåer och framförallt måste den nya förvaltningschefen som tillträder under vintern få det utrymme och de möjligheter som barn, personal och föräldrar förväntar sig av kommunen. Målet för oss i Centerpartiet är att alla skolor ska tillåtas att profilera sig och att det fria skolvalet ska utvecklas så att föräldrar mer aktivit söker sig till den skolenhet som de tycker passar sitt barn. Då får vi till skolutveckling på riktigt med familjernas delaktighet och inflytande på hur deras barns förskola och skola ska se ut. Digitaliseringen innebär stora möjligheter på alla skolenheter. Istället fr att bussa in alla elever i år sex till AL och Vimar vilket nämnden föreslår så kan man arbeta med fjärrundervisning via Skype med pedagogen i klassrummet via skärm och en handledare i klassrummet vid det ena tillfället som man har tyska , spanska eller franska. Då kan vi fortsätta att bussa elever en gång per vecka vilket eleverna brukar uppskatta. Ett fint avbrott i år sex och en förberedelse för år sju då man börjar högstadiet i stan.

Centerpartiet har stora visioner för förskolan och skolan i kommunen. En viktig fråga framåt är hur högstadierna ska utvecklas och hur AL-skolans behov av renovering ska hanteras. Finns det möjligheter att bygga om AL-skolan till mer moderna skollokaler eller ska kommunen bygga en helt ny högstadieskola och samla alla låg- och mellanstadieelever på Vimar.

Vårt fokus är barnen och personalen . Det är de som skapar verksamhetens kvalité tillsammans. Vi politiker ska se till att det tilldelas resurser så det räcker för den kvalité vi kan nå med de medel vi har. Förvaltningen och nämnden måste jobba bättre mot samma mål framöver. För barnens skull och hela kommunens attraktionskraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar