måndag 20 augusti 2018

Konsultinsatser i Vimmerby kommun

En konsultgranskning om alla konsulttjänster!

Nej tack, den ska vi göra själva, vi i kommunledningen.

10 miljoner i total kostnad för konsulter per år. Det är för mycket, anser jag och kommunens politiker och tjänstemän måste bli mer varsamma och eftertänksamma när en konsultinsats beslutas av politikerna på initiativ av politiken eller tjänstemännen. Framförallt krävs uppföljning och en tydlig avgränsning av kommande konsultinsatser. Löpande räkning bör undvikas.

Kostutredningen initierades av kommunchefen och kostchefen efter folkomröstningen om skolorna. Ett av uppdragen var att analysera vilket som är optimalt antal enheter. Ett annat var att fortsätta med kylmat eller mat tillagad från grunden, eftersom två system parallellt blir kostsamt för kommunen.

Rapporten gjordes grundligt, presenterades och sedan hände inget. En av slutsatserna i rapporten var att kommunen behöver ta fram en måltidspolicy. Den är beställd av politiken men har ännu inte presenterats och den behöver vara på plats före nästa upphandling. I december 2017 uppfattade jag att måltidspolicyn var på G. http://ingelann.blogspot.com/2017/12/maltidspolicy-pa-g-i-vimmerby.html

Genomlysning av BUN initierades av Helen Nilsson med stöd av Tomas Peterson efter att BUNs chef avsagt sig arbetsmiljöansvaret till nämnden. Agneta Gatel gjorde en mycket grundlig genomlysning och BUN har antagit en handlingsplan utifrån rapporten.

Genomlysning av Vimarhem. Total kostnad : 1,22 miljoner. Här har vi politiker inte informerats om totalkostnaden och omfattningen på uppdraget. Som jag förstår det har granskningen omfattat 10 års verksamhet på detaljnivå av konsulter som har i genomsnitt 2000kr per timma och totalt har sju konsulter varit involverade. 15 veckors arbete på heltid för en person omfattar arbetet som enligt mig måste leda till förbättringar utifrån rapporten och det ledarskapet och ansvaret har alla inblandade. Vimarhem har på initiativ av Magnus Danlid ett styrelsemöte inbokat för att ta fram åtgärder utifrån granskningen mm.

VKF har inget möte inbokat. Kommunchefen har en konsultinsats inbokad med konsulterna som gjort granskningen för att diskutera hur VKF fortsatt ska styra sina dotterbolag framåt. Jag anser att VKFs ordförande Tomas Peterson snarast måste kalla till styrelsemöte för en genomgång av totalkostnaden för granskningen och hur VKF tar frågan vidare.

Detta arbete måste göras oavsett om det är valrörelse eller inte. Semestertiden är slut nu för alla och krafttag behövs för Vimmerbys bästa. Tillsammans måste vi ta tag i konstruktivt utvecklingsarbete med målet att kommunens verksamhet ska bli ännu mer effektiv och leverera ännu mer nytta för de som bor, lever och verkar i Vimmerby kommun. De är våra uppdragsgivare och förväntar sig att vi är transparenta och professionella.

Valet den 9 september avgör hur Vimmerby ska ledas under 2019-2022. Din röst är viktig. Utvärdera och rösta på det parti som Du anser kan leda och utveckla kommunen tillsammans med dig. Hör av Dig med frågor till oss politiker.

Välkommmen att kontakta oss i C via telefon, mejl eller kom till någon av våra aktiviteter eller debatter. Länge leve demokratin. Den är ständigt hotad och vi bär alla ett ansvar för att upprätthålla det demokratiska samtalet så att alla får komma till tals så att vi tar bra beslut för kommunen. När beslut är taget ska det verkställas så kostnadseffektivt som möjligt. Krävs det konsultinsatser för att utveckla en verksamhet så ska det göras med sparsamhet och noggrann uppföljning. OCH redan när konsultinsatser beställs ska det tas fram en plan för hur konsultinsatsen ska hanteras efter avslutat projekt. Hur processen och verksamheten ska utvecklas. Tillsammans bygger vi Vimmerby starkare med ansvar, mod och fantasi


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar