torsdag 7 december 2017

Måltidspolicy på G i Vimmerby

Tillsammans skapar vi bra mat i Vimmerbys offentliga kök. Under de senaste åren har kommunen gjort stora förbättringar och maten lagas från grunden i större utsträckning. Igår kväll hade jag förmånen att äta julmat som tillagats på Vimmerby gymnasium vid en mycket trevlig tillställning för personalen som arbetar i verksamheterna som leds av KS. Det var fantastiskt god mat, lagad från grunden. TACK alla inblandade!

Men det finns alltid saker att arbeta med.

Kostchefen i Vimmerby fick i samband med kostutredningen ett uppdrag att ta fram en måltidspolicy inför kommande kostupphandling. Nyligen påmindes hon om detta uppdrag eftersom måltidspolicyn behövs för att göra riktlinjerna för upphandlingen tydligare. Snart drar vi igång den nya kostupphandlingen. För nästan exakt ett år sedan presenterades kostutredningen men tyvärr finns nästan inga åtgärder gjorda utifrån utredningen. Flera behov av akuta åtgärder i våra kök beskrevs i rapporten. Inga åtgärder är genomförda ännu, vad jag känner till. Köket i Frödinge skola var exempelvis mycket undermåligt. Medel finns i investeringsbudgeten och nu finns en ny fastighetschef på plats som kan ta tag i de åtgärder som krävs för en bättre arbetsmiljö i köken.

Här finns pressmeddelandet om kostutredningen:

http://www.vimmerby.se/press/pressmeddelanden/utredning-av-kostverksamheten-i-vimmerby-kommun/

Min partikamrat i Nordmaling som är KSO där beskriver sin syn på den nära maten och jag delar hennes inställning. Vi måste givetvis bli ännu bättre på att handla lokalt. Fläsk från glada grisar och lammkött från Vennebjörke är två leverantörer som redan idag levererar till kommunens kök. Fler behövs, enligt mig.

Vikten av svensk och lokalproducerad mat i kommunens verksamheter

Vilka livsmedel som serveras i kommunens verksamheter är en oerhört viktig fråga. Det är viktigt att vi vet att det är bra råvaror som används. På grund av detta tog vi för en tid sedan en kostpolicy i kommunen, i den står det just det, att våra råvaror helst ska vara svenska och gärna lokalproducerade. Själv väljer jag ytterst noga vad vi äter här hemma, speciellt då det gäller kött, fisk och fågel.
Jag anser också att det är väldigt viktigt att kommunen stöttar de gröna näringarna i kommunen och därför har jag arbetat för att våra livsmedelsproducenter ska ses som de företagare de är, vi har genomfört företagsbesök hos flera av våra bönder, vilket har varit väldigt givande och intressant. Dessa möten har lett till att flera diskussioner om olika typer av samarbeten har satts igång. Vi försöker också se till att de också får alla inbjudningar och utskick som går till kommunens företagare. Vi har också haft möten med kommunens LRF-avdelning för att diskutera just matfrågan samt hur vi kan hjälpas åt i detta arbete.
I ett första skede var tanken att försöka bryta ut, i första hand, nötfärsen och få den levererad från bönderna i kommunen. Tyvärr visade det sig att det avtal som vi befinner oss i inte tillåter det och avtalet löper ut i början av nästa år men är förlängt i två år till, något vi inte har kunnat förändra. Istället vill vi nu tillsammans med LRF och andra intresserade redan i januari dra igång arbetet kring hur livsmedelsleveranserna ska se ut då avtalet löper ut om drygt två år. Jag tror att vi behöver tid på oss för att få till det så bra som möjligt. Då hinner vi sätta oss in i allt kring detta, göra studiebesök, ta in experter etc. Det som jag dock tycker är glädjande i allt detta är det stora engagemang som finns kring detta och att vårt lokala slakteri faktiskt har ett avtal med vår livsmedelsleverantör, i och med det kan vi se till att vi köper bra råvaror redan nu medan vi fortsätter arbetet inför att avtalet löper ut. Det vi måste försöka få till nu är att mer pengar avsätts för just livsmedelsinköp, bättre råvaror är ofta dyrare.
Det finns alltid de som inte tycker att vi gör tillräckligt, jag tycker dock att vi visat att detta är viktigt och att vi kommer fortsätta jobba hårt med frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar