Huvudsyftet med vårt budgetförslag är att hela Vimmerby kommun ska utvecklas och stå välrustade för framtiden.
Kommunens demokrati ska utvecklas och inga nämnder ska läggas ner. Tvärtom så vill vi att det ska ske en satsning på en tillväxt och utvecklingsnämnd där samhällsbyggnadsfrågorna ingår.
2010-2014 präglades av en investeringsiver av sällan skådat slag som vi nu måste vara med och ta ansvar för idag. Även om det grämer oss hårt så finns det inga andra rimliga utvägar än att öka skatteuttaget. Inte bara för att klara driften som tyvärr inte fått tillräcklig uppmärksamhet under föregående mandatperiod utan även för att ta höjd för de troligtvis stora ekonomiska bakslag som kommer i och med de investeringsbeslut som togs 2010-2015. Vimmerby kommuns fibersatsning behöver styras upp så att kommunen inte drabbas av en engångsförlust på i värsta fall uppemot 50 miljoner.
Satsningen på företagstomter på Krönsmon inleddes av tidigare centerstyre men har slutförts i ett tempo som om etableringar inte tillkommer i tillräcklig takt också riskerar att leda till åtminstone ränteförluster för kommunen. Här finns också redovisningsmässiga frågetecken då Krönsmon hittills redovisas värdemässigt i nivå med de kostnader kommunen hittills haft trots att prislappen per kvadratmeter är kraftigt subventionerad och om god redovisningssed här ska följas så bör nedskrivningar göras under innevarande mandatperiod.
Vi anser heller inte att det i dagsläget är förenligt med en sund förvaltning av kommunens tillgångar att stänga varken skolor eller förskolor inom kommunens gränser. Vi har en pågående flyktingkris där vi ännu inte vet hur många nya invånare vi kommer att behöva välkomna. I detta osäkra läge föreslår vi att utförsäljning av dugliga skolfastigheter bromsas tills dess att vi kan få en tydlig bild av framtidens behov. Vi tror inte heller att en nedläggning av befintliga skolverksamheter bör prioriteras i dagsläget. De problem vi står inför handlar snarare om att hitta lokaler och personal än att göra oss av med dessa. Introduktionsklasser för flyktingbarn i samverkan med det civila samhället i exempelvis Djursdala och Gullringen borde vara en möjlighet till bra integration. Det saknas dessutom paviljonger att hyra/köpa för att tillgodose ett ökande behov av lokaler för undervisning vilket ger ytterligare skäl till att utveckla kransorternas skolor och inte avveckla desamma.
Vi kan inte heller se att en stor minskning av Vimmerby Kulturskolas musikverksamhet gynnar kommunens attraktionskraft, därför föreslår vi en extraordinär förstärkning från KS till Kulturskolan.
Trots att vi förstår att det är problematiskt för både socialdemokrater och moderater att enas om vilket parti som ska inneha kommunalrådsposten kan vi ändå inte tillstyrka den ökade kostnad det innebär att ha två kommunalråd. Därför föreslår vi en besparing på ungefär motsvarande en kommunalrådspost. Hur detta löses rent praktiskt överlåter vi till majoriteten.
Vi har lagt ett betydligt mer realistiskt budgetförslag än majoriteten då vi ser behov av att redan 2016 nå större effekt. Vi är också tveksamma till att det blir en så stor besparing på skolnedläggningar som majoriteten räknat med. Vi tycker det är fel att räkna med besparingar för lokaler när kommunen fortfarande äger dem.
Istället för nedläggning av skolor och kulturverksamhet föreslår vi följande förändringar jämfört med majoritetens budgetförslag:
Vi vill att kommunen ska påbörja ett utvecklingsprogram för socialnämnden och för barn- och utbildningsnämndens verksamhet med fokus på ökad kvalitet och effektivitet. Vi föreslår en effektivare och plattare organisation med färre chefsnivåer.
Vi föreslår en effektivisering inom IT och här möts vårt förslag och majoritetens förslag som också innehåller besparingar på IT, men vi beräknar att det finns lite större effektiviseringsmöjligheter.
Vi föreslår en ”samlad skoldag” som införts i olika landsbygdskommuner i Sverige. Skoldagen planeras så att skolskjutsarna minskas genom att tidpunkten för skoldagens start är olika på olika skolor samt fördela skoldagen så att den första skolskjutsen på eftermiddagen tas bort. Vinsterna är flera. Genom att skoldagens innehåll planeras så att skolskjutsarna optimeras, på detta sätt kan man få en mer kvalitativ fritidsverksamhet i mindre grupper och ett bättre nyttjande av legitimerade lärare. Målet är att höja den pedagogiska kvalitén i alla skolor. ”Samlad skoldag” leder till ett mer effektivt nyttjande av kommunens resurser. Färre skolresor för kommunen med samlad skoldag. Samlad skoldag möjliggör också tid för daglig fysisk aktivitet och läxhjälp under ordinarie skoldag.
Centerpartiets budget bör vara den budget som kommunen ska följa om folkomröstningen den 21 februari ger ett besked från medborgarna att kransorternas skolor ska bevaras och utvecklas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar