tisdag 15 september 2015

Ekonomi- och Demokratiproblem

När fyra av fem politiker på ett partis kommunfullmäktigelista hoppar av innan det ens gått nio månader av mandatperioden pekar det enligt mig på att det är stora demokratiproblem i Vimmerby kommun. 

När fler behöver medverka och samverka för att komma tillrätta med kommunens ekonomi så hoppar den ene efter den andre av från olika partiers kommunfullmäktigelistor. Skälen till avhoppen är olika men att det är många avhopp skadar demokratiarbetet i kommunen. Besluten blir bättre om fler får reflektera och diskutera frågorna före beslut och politisk erfarenhet har jag mycket stor respekt för och jag uppskattar verkligen alla de samtal och goda råd som jag får från olika personer och exempelvis synpunkter från Leif Carlsson (40 år i KF) har lärt mig mycket när vi arbetade i KS-alliansen tillsammans 2010-2013. 

Jag vidhåller att majoriteten borde ha lyssnat på oppositionen och tagit ett omtag vad gäller budgetberedningen. Ylva Sandström pekar nu på att det är exakt vad som hade krävts. En djuplodande budgetprocess som går till botten med socialens problem och undersöker möjliga IT-effektiviseringar. Prioriteringar mellan hårda och mjuka värden i kommunen måste göras noggrant och verksamheter som har tagit lång tid att bygga upp bör inte raseras över en natt utan grundliga konsekvensanalyser och diskussioner. 

Nedan är protokollet från den 7/4 när oppositionen yrkade ett omtag för att bereda budgeten med flera partier delaktiga med målet att få kontroll på kommunens ekonomi i samverkan och att nämndsbudgeten skulle antas i slutet av året och inte i juni 2015, vilket var majoritetens plan. Peter Högberg ansåg att det inte fanns tid för en mer demokratisk budgetprocess med fler delaktiga. 

Nu kommer budgetbeslutet att tas i november eller december och fortfarande finns inte framtagna konsekvensanalyser för skolnedläggningarna. Ej heller djupare analyser om socialens ökande kostnader. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar