söndag 4 september 2011

Söndagskrönika

"Halsontet" börjar ge vika och nu har hela familjen snart gått igenom terminsstartsförkylningen.

Jag har fått inspel från Linköpings universitet om samarbete med Centerpartiet i Vimmerby. Ska bli spännande att se vad det kan utnynna i. Något bra för C och för Vimmerby hoppas jag.

Klimatresa nästa vecka och deltagande i seminarie om biogas. Jag ingår för LRFs räkning i en referensgrupp som ska utreda biogödselns möjligheter och hur den skall hanteras vid en produktionsökning av biogas i Vimmerby. Spännande att utforska hur återföröring av näringsämnen skall kunna ske. Vi gjorde en förstudie i kalmar som blivit nominerad till en ullbagge. Den 9 november skall en av lantbrukarna åka till Landsbygdsgalan i Blå hallen och förhoppningsvis hämta hem priset på 10 000 kr och den stora äran att bli årets Leader-projekt i Sverige. Förstudien ledde till bildandet av More Biogas Småland AB , ett företag som delägs av 18 lantbrukare ,norr om kalmar och Läckeby Water. Planen är att bygga en gemensam biogasanläggning och röta cirka 100 000 ton gödsel, majs och vall mm. Investeringen landar på cirka 60 miljoner och Kalmar Läns trafik har redan nu sagt att man vill driva länets bussar på biogas år 2017. 7 bussar skall tankas i Vimmerby och det behövs cirka 3,5 gigawattimmar gas för det behovet. Till det kan läggas privatbilar, tung trafik och andra bussar samt exempelvis sopbilar. De är utmärkta att driva på biogas.

Här finns en stor affärsmöjlighet att göra regionen mer självförsörjande på drivmedel. Det är skälet till att biogasen är så bra till fordon och andra sätt att ersätta fossilolja.

Hoppas att biogasens utveckling blir bra i Kalmar län. annars blir det svårt att nå målet en fossilbränslefri region netto 2030!

Idag är det kalas i bowlan och fotbollsträning för yngsta dottern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar