Plenisalen var idag fullsatt av politiker och tjänstemän som fick en rejäl genomgång av hur rollerna mellan politiker och tjänstemän bör vara. Vi är i demokratibranschen var det mantra som upprepades många gånger under dagen. Att styra en kommun är väsensskilt från att driva företag. Man kan låna begrepp och fuska men i demokratibranschen är det inte kapitalism och vinstmaximering som gäller enligt Axel Danielssons 35-åriga erfarenhet. I demokratibranschen ska man syssla med samhälls- och medborgarnytta. Bolagsstämman i kommunen är de allmänna valen och målet med verksamheten är inte vinst utan demokrati.
Kommunfullmäktige i Vimmerby måste under våren bestämma sig för att styra kommunen tydligare. Hans råd var att nämnderna skall definiera de frågor som man anser ska upp i fullmäktige och de tyngsta politiska frågorna bör också in på fullmäktiges ärendelista. KF måste vitaliseras annars är risken stor att ledamöterna inte upplever att de vill lägga tid på att ta ansvar och göra det bästa av den fullmakt som väljarna gett dem. Debatten i KF är viktig för kommunen.
Vi fick också en lektion i hur viktigt det är för förtroendevalda att låta verksamheten vara i fred. Politiker har ett ansvar att kalla in tjänstemän om det finns behov MEN politiker ska undvika att gå ut i verksamheten och detaljstyra den. Kommunikationsvägen om man vill påpeka något måste vara via nämndsordförande som lyfter frågan med sin förvaltningschef och som sedan hanterar sin berörda personal.
Han avslutade med att betona att Vimmerby kommun är på rätt väg men det är hårt vardagsarbete som krävs för att få till ett effektivt och modernt styrsystem. Lämna mer ansvar till tjänstemännen och ge dem tydliga uppföljningsbara mål och följ upp dem noggrant. Han rekomenderade också att ett sätt att jobba med budget över blockgränserna är effektivt för en modern kommun och politiken och tjänstemännen bör gå i takt för att budgetprocessen ska bli bra.
Ägardirektiven är viktiga för att styra de kommunala bolagen och från och med årsskiftet kommer förändringar som innebär att kommunerna enligt Axel mer ska behandla sina bolag som förvaltningar. Detta kräver förberedelse och här kanske kommunerna kan samverka för att slippa göra allt förändringsarbete kring denna förändring själva.
Totalt sett var det en fullspäckad dag som nu så här i efterhand behöver diskuteras i alla nämnder tror jag. Just att som politiker låta bli detaljstyrning och att vi måste låta verksamheterna få jobba i fred utifrån tydliga mätbara mål var dagens viktigaste budskap tror jag.Vad tror du? Ska nog läsa hans bok tror jag för även om jag inte köper exakt allt han sa så är det många tankar som väckts och han ställde en del frågor som kräver att vi i politiken i Vimmerby sätter ner foten och beslutar om hur vi ska ha det i fullmäktige. Det är kommunens högsta beslutande organ och att låta KS "sondmata" KF med ärenden är inte effektivt enligt Axel. En ekonomi i balans måste vi klara enligt staten men enligt Axel har ännu ingen svensk kommun gått i konkurs även om några försökt. Hur hanterar man det som politiker månntro om man drar det till sin spets...??? Att beskriva att en kommun gått med vinst är icke relevant i demokratibranschen för här är målet inte vinst utan demokrati, påstår Axel Danielsson. Spelreglerna för aktiebolag är nämligen att leverera vinst. Kapitalet som ägarna satsat ska ge vinst tillbaka men dessa regler kan inte tillämpas i en kommun eller i ett landsting, enligt Axel. Här är målet demokrati.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar