tisdag 29 augusti 2017

Vilken förskola ska vi bygga för 40 miljoner

BUN har nu tagit ett beslut om hur den nya förskolan ska se ut som de anser att vi har behov av. Jag vill påminna om min interpellation som nämndens ordförande LisAstrid Andersson ska svara på i september på KF. Jag efterlyser en medborgardialog om detta och en bredare diskussion mellan förvaltningarna och politikerna.

Vårt investeringsutrymme är mycket begränsat så vi måste verkligen resonera om vad vi ska bygga och hur vi ska bygga och utifrån ett medborgarperspektiv är det också viktigt att prata om var vi ska bygga de förskoleavdelningarna som behövs. 

BUN föreslår 10 acdelningar intill Lilla Lunden med två avdelningar som delar på en utegård och med en övervåning för nattis och personalutrymmen. 

I dagsläget finns 40 miljoner avsatta för att bygga en ny förskola och det baserades på 6-8 avdelningar. Lunden kostade 38 miljoner så hur detta ska finansieras är för mig en gåta. Därför behövs det en bred dialog om detta och den borde ha varit igångsatt för länge sedan. M och S sa i sitt manifest redan dec 2014 att fokus under mandatperioden skulle vara att bygga en ny förskola. Snart är mandatperioden slut och det finns inte ens en plan värd namnet för hur byggandet ska ske och när det ska vara klart. Troligen först 2020 är det sneaste beskedet jag hörde. Ska det ta 6 år?  

http://www.vimmerbytidning.se/nyheter/vimmerby/ifragasatter-planer-pa-stor-forskola-20170619/



Interpellation till Barn- och utbildningsnämndens ordförande

 

Vi är oroade över processen och den bristande medborgardialogen kring den nya förskolan. Vad ska byggas? Var ska det ska byggas? 

Vi anser att kommunens förskola ska vara kostnadseffektiv och trygg, och vill ha underlag för olika alternativ så att vi kan ta välgrundade beslut, därför ställer vi följande interpellation.

I en avstämning i länet så är det bara två kommuner som planerar för enheter med 9-10 avdelningar. Alla andra kommuner har byggt 3-6 avdelningar de senaste åren. En kommun har utrett vilken storlek som är mest effektiv och konstaterat att 4 avdelningar är både mest kostnadseffektiv och kvalitativt bäst. Varför har Socialdemokraterna och Moderaterna föreslagit en 10 avdelningar i en stor enhet? 

Det finns flera tomter som skulle kunna inrymma 5-avdelningsförskolor och det vore värdefullt att påbörja detaljplaneprocesser för att kunna bygga förskolor på andra platser. Varför görs inte detta?

Vilka ekonomiska skillnader blir det för verksamheten om man bygger fem eller tio avdelningar, såväl drift som investering? Hur många enhetschefer behövs det för en stor förskola? Bygger man många avdelningar på en enhet så kan ett behov av flera enhetschefer göra att effektiviseringen uteblir eller minskar. 

Vi är också oroliga för att smittspridningen på en stor förskola med en gemensam matsal ökar. Har hänsyn tagits till detta när man planerar en så stor enhet?

Grannkommunen planerar att bygga 10 avdelningar till en kostnad på 100 miljoner. 

Det är viktigt att vi tänker efter kring vilket samhälle vi vill bygga innan vi gör en så stor investering. Om vi i framtiden lägger ner mindre enheter för att fylla den stora förskolan tvingas föräldrar att skjutsa till en stor förskola långt ifrån sin bostad, vilket minskar tryggheten och kommunens attraktionskraft. Hur ser socialdemokraterna och moderaterna på den risken?



Har vi möjlighet att vid ett tillfälle investera så mycket i en förskola eller kan det vara bättre att bygga vid två olika tillfällen och avvakta födelsetalen och behoven? 


Vi vill se en förskola som erbjuder barn och föräldrar trygghet och närhet, en bred verksamhet med geografisk spridning. 

Hur ser ni på möjligheten till fler externa utförare? De privata alternativ som finns är uppskattade och vi ser en möjlighet till fler utförare i vår kommun. Med externa utförare kan en bredare verksamhet erbjudas, utan att kommunen behöver använda sitt begränsade investeringsutrymme. Tänker BUN bjuda in fler aktörer?

Hur ser ni på möjligheten att använda befintliga fastigheter för att skapa fler förskoleplatser? Finns det fler fastigheter utöver Eken och Pelarneskola som ni erbjudits men tackat nej till? 



Centerpartiet i Vimmerby

Ingela Nilsson Nachtweij , gruppledare

 


Vimmerby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar