lördag 2 juli 2011

Lördagsledigt!

Idag är det Lilla Peking som gäller och Smultronstället i Sörping på hemvägen. Dottern med kompis skall ha dansuppvisning på Stadium Camp innan de ska hem till Vimseby efter en veckas dansupplevelser i Norrköping.

Nästa vecka blir det Almedalen och flera mejl och uppvaktingar inför detta kom igår. Många medverkande gör sitt yttersta för att man skall uppmärksamma just deras event i Visby.

Swedegas vill ha naturgasen till Sverige. Sjörfarten i Östersjön behöver ett miljövänligare bränsle då svavelrestriktioner är i antågande. Gotlandsfärjorna är redan förberedda för gasdrift och deras vision är att vara fossilfria 2030. Biogasmarknaden är på G i Kalmar län. KLT har aviserat ett behov på 385 gigawattimmar 2017. Idag produceras en bråkdel och i Vimmerby facklar vi 30% av den energirika gasen som produceras av vårt slam. Hur klimatsmart är det på en skala?

Hoppas på en snabb och klok förändring av användandet av gasen. Jag vidhåller att det är fastbränslen som ska användas till värme och ev. elproduktion. Möjligen vindkraft men jag tror knappt att vindförutsättningarna i skogen runt Vimmerby är tillräckliga. Det får framtiden utvisa. Finansieringen av 70 miljoner till vindkraft skall redan vara löst enligt Roger carlsson på VEMAB. Kan det stämma? Jag hoppas på lokalt delägarskap men något initiativ till detta lyser med sin frånvaro. Min förhoppning är att LRF kan ta ett sådant initiativ.

Vad tror Du om vindkraft i Vimmerby? Vimmerby kommun har nu en vindbruksplan som är ett tematiskt tillägg till ÖP ute på remiss t o m 20 augusti. I den finns intressant information om vindbruk i Vimmerby. Läs den och se till att din organisation svarar på remissen.

Ha en härlig julilördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar