onsdag 21 april 2010

Eftertankens kranka blekhet i oljeberoendets tidevarv

Tänk att det behövdes vulkanaska över luftrummet i Europa för att vi ska reflektera mera över vårt oljeberoende och över vår ohållbara konsumtion.

Rosor flygs till Europa och nu drabbas Afrikas rosbönder hårt av flygstoppet. Vad är bästa gröda för Afrikas bönder? Marknaden svarar rosor till Europa. Frågar man en florist vilka rosor som är mest hållbara så är det inte "billiga" rosor i snabbköpet. Oljan har gjort det möjligt att odla rosor i Afrika som flygs till köpstarka konsumenter i Europa. Måste vi ha dessa rosor? Är det inte bättre med inhemska blommor som drivits i biobränslevärmda växthus och som har kortare transportvägar till konsumenten?

Marknaden styr detta och konsumneterna styr marknaden. Medvetna konsumenter köper inte rosor från Afrika. Jag tror att det är bättre att marknaden styr Afrikas bönder till att odla energi i form av mat eller biobränslen.

Flygresor kostar 400 gånger mer i koldioxidutsläpp än motsvarande tågresa inom Europa. Välj det klimatsmartaste alternativet. Semestra i vårt underbara Sverige i sommar! Åk tåg, cykla, vandra, njut och ta rätt kläder med dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar