torsdag 13 september 2012

Svar till Björn Boethius i dagens Vimmerby tidning...

Centerpartiet författar givetvis ett svar till dig och kommer självklart att skicka in det snarast till Vimmerby tidning för publicering i papperstabloiden. MEN personligen funderar jag på vilken nivå av staten som ansvarar för infrastruktursatsningar. 600 miljoner räcker max. till fem byalag i Kalmar län (har Rolf Ericsson i Tjurstorp uttryckt) så de statliga pengarna är alltför blygsamma för bredbandsutbyggnaden i Sverige. Televerkets satsning då det begav sig var väl ändå statlig och gjordes inte av kommuner. Vad jag känner till så finns det lagkrav på vad kommunen skall tillhandahålla för tjänster...

Anders Åkesson uttryckte vid sitt besök i Vimmerby att det borde införas en femte transportsektor. Utöver landsväg, järnväg, sjöfart, luftfart så borde bredbandsinfrastruktursatsningar tillhöra transportsektorn. Där finns 50 miljarder investeringsmedel varje år att fördela. Därmed inte sagt att de fyra befintliga transportslagen som skall dela på infrastuktursatsningar för transporter inte skall prioriteras men ibland kanske vissa fysiska transporter kan ersättas av digitala dito. MEN därom tvista de lärde...Stig-Björn Statsvetare tror att ju mer vi kommunicerar desto mer kommer vi att transportera oss fysiskt...(Dagens Samhälle idag). Jag tror att vi i framtiden kommer att transportera oss fysikt av andra skäl än dåtiden. Fler upplevelseresor och färre affärsresor kanske.

Men hur ska infrastrukturen planeras och vem ska betala kakan? Det är kärnfrågan som behöver diskuteras brett och demokratiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar