tisdag 19 mars 2013

Biogas i tanken!

Biogas på två sätt.

LRF Sydost arrangerade en biogaskväll i Frödinge bygdegård på tisdagskvällen. Först ut var Emma Birgerson från Vimmerby energi och miljö AB som berättade om den förstudie som gjorts med olika alternativ för framtida biogassatsningar i Vimmerby. Därefter beskrev Per Göran Sigfridsson från Kalmar en större biogassatsning som skulle kunna inspirera till något liknande i norra Kalmar län. 18 lantbrukare har gått samman och ska tillsammans med Läckeby water bygga en gemensam anläggning norr om Kalmar. De ska i steg ett producera cirka 20 gigawattimmar och de kommer att arbeta fokuserat med biogödseln från anläggningen för att på olika sätt gynna livsmedelsproduktionens effektivitet och framtida utveckling i området. Slutligen beskrev Åke och Tom Birgersson Hagelsrums biogas AB som redan producerar cirka 3 Gigawattimmar biogas av gårdens nötgödsel. Av biogasen gör man sedan el och värme till gårdens behov och till avsalu. Denna anläggning har fått mycket uppmärksamhet och mer än 30 studiebesök från hela Sverige har tagits emot det senaste året. Anläggningen är i full drift och hade 97% drifttid 2012 vilket får betraktas som mycket bra. Elproduktionens verkningsgrad är också mycket hög och anläggningen levererar ett värmeöverskott som nu ska kulvertars till ytterligare två hus på gården.

Diskussionerna under kvällen var mycket intressanta och många erfarenheter och tankar utbyttes mellan kvällens deltagare. Cirka 15 personer deltog och det var alltifrån lantbrukare, kommunledning, representant för VEMABS styrelse samt styrelseledamot frånTrafikstyrelsen för kollektivtrafiken i länet till lantbruksrådgivare från LRF Konsult med flera.

Biogaspusslet i Hultsfreds-Vimmerbyregionen har börjat läggas i samband med kvällens diskussioner och på torsdag kväll inbjudes fler att fortsätta bygga biogasaffärer med sikte på 2017 då stora mängder biogas kommer att efterfrågas för att driva regionens lokaltrafik. KLTs behov i de fyra norra kommunerna i länet är 73 GWh vilket beräknas ha ett värde på 51 miljoner. Frågan är nu vem som vill producera och vilka aktörer som önskar vara delaktiga. Västervik kommun , Hagelsrums biogas, Vimmerby kommun och Odensviholms lantbruk producerar idag cirka 12 GWh. Här krävs affärsrådgivning och mer förstudier vilket kan komma att göras i subventionerad regi av LRF Sydost om behovet och efterfrågan från medlemmarna finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar