Fantastiskt att Vimmerby kommun äntligen ska göra en stor fibersatsning för hela kommunens bästa. Centerpartiet i Vimmerby önskar några klargöranden enligt nedan så att HELA kommunen får effektiv utbyggnad av fiber. Landsbygden och glesbygden är av stort värde för kommunens framtid och HELA kommunen måste fibreras kostnadseffektivt.
Nedanstående sex frågor har Centerpartiets gruppstyrelse formulerat med anledning av att vi vill försäkra oss om en effektiv och kostnadseffektiv fibersatsning i kommunen. Ett villkor för att Vimmerby fiber ska sätta spaden i jorden och bygga fiber i kommunens tätorter är att det före start finns en anslutningsgrad på 60% av hushållen. Frågan är hur många tätorter av Södra Vis storlek som har fått en så hög anslutningsgrad på en förfrågan från en kommun. Vill inte medborgarna ansluta så är ju det paralella stomnätet byggt i onödan, anser Roland Ogebrink vilket jag läst på Facebook. Tacksam för svar från mina bloggläsare om någon vet något om sannolik andlutningsgrad av tätorter av Södra Vis storlek för ITSAM verkar inte ha några referensobjekt. Jag frågade Anette Blomkvist som är projektledare vilken anslutningsgrad som ITSAM-kommunerna brukar få i fibrerade tätorter och då fick jag inget konkret svar. Kan det vara så att anslutningarna är än så länge mycket få i ITSAM-kommunernas tätorter då statistiken för ITSAMs årsredovisning visar att det endast gjorts drygt 300 anslutningar i de fem ITSAM-kommunerna under 2012 varav 155 st i Åtvidaberg och 14 i Kinda kommun. Ett svar på nedanstående frågor var att denna fiberutbyggnad som planeras är orättvis för olika kommuninvånare då det dels fibreras i olika delar vid olika tidpunkter samt avståndet till Vimmerby kommuns stomnät är mycket olika långt i olika delar av kommunen vilket i sin tur beror på kommunens geografi. Brantestad till exempel och Lockneviborna kommer att få mycket stora kostnader för att kunna ansluta sig till kommunens stomnät för 15000 kr. Men om Lockneviborna får ihop 60% anslutningsgrad och kan definieras som en tätort så byggs det fiber där enligt en mycket vid tolkning av handlingsplanen som jag undrar över om den kan stämma. Det påstås att denna investering på 73 miljoner i stomnät (som byggs till vissa delar parallellt med befintlig fiber som byggdes när ADSL byggdes och som man kan hyra in sig på om man förhandlar med Skanova) kommer att erbjuda fiber till hela landsbygden med en anslutningsavgift på 15 000 kr men vilken totalkostnad blir det för Agda eller Kalle i glesbygden. De ska ju tillsammans med sina grannar i byalaget bekosta all grävning och det är det som är den stora kostnden. Här har jag hört socialdemokrater gissa och räkna med att bönder på landsbygden kommer att gräva gratis eller till en mycket låg kostnad.
Totalkostnaden för den enskilde är vad frågan handlar om tycker jag. Vad tycker du?
Här följer frågorna som jag hoppas blir besvarade skriftligt till centergruppen innan måndag så att fiberbeslutet blir så bra och genomlyst som möjligt innan beslutet är taget. Risker och affärsplanerna som kalkylerna bygger på behöver analyseras och alternativ behöver presenteras tycker vi. Sedan kör vi för fullt så att så många som möjligt får fiber i vår kommun.
1. Vi har redan gjort investeringar i IT-infrastruktur i Vimmerby kommun och vi undrar hur denna handlingsplan tar tillvara dessa? Kartmaterial som visar befintlig fiber, radiolänksstationer, befintlig kanalisation och planerade stom- och accessnät vore önskvärt i handlingsplanen.
2. Hur hanteras likställighetsprincipen i kommunallagen i handlingsplanen?
3. Vad kommer det att kosta exempelvis för Håkan Glada Grisar i Brantestad att få fiber?
4. Vilka möjligheter finns för extern medfinansiering av Vimmerby kommuns IT-infrastruktur?
5. Anslutningsgraden är avgörande för fibersatsningens ekonomi? Hur påverkar den ekonomin mer i detalj?
6. I den antagna IT-infrastrukturplanen beskrivs att tillämpliga delar ska arbetas in i ÖP. Detta nämns inte i handlingsplanen. Vem ansvarar för det?
Jag noterar även att Rolf Eriksson i Tjurstorp som är ordförande i Pelarne fiberförening är missnöjd med föreslagen handlingsplan då han finner att den är orättvis mellan stad och landsbygd. När fler och fler personer yttrar sig i detta så verkar det behövas en demokratisk process och allmän diskussion med medborgarna samt förankring kring handlingsplanen för att säkerställa att landsbygdens fibrering ska bli verklighet och att alla olika alternativ att bygga är genomlysta. Kostnadseffektiveten och rättvisa mellan stad och landsbygd är viktigt för oss centerpartister.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar