måndag 29 april 2013

Fiberbeslutet i Vimmerby

Så var det taget, ett enigt beslut att göra en stor fibersatsning i Vimmerby och ett tillägg att VEMAB och ITSAM ska få uppdraget att hitta finasieringslösningar tillsammans med byalagen i kommunen vartefter de bildas och går in i projektering.

Detta är ett historiskt beslut på många sätt och jag hoppas verkligen att det ger många Vimmerbybor tillgång till snabb fiberlösning till en solidarisk kostnad över hela kommunen och till alla som vill ansluta sig.

En mycket lång och bitvis svårtillgänglig föredragning på grund av att internethastigheten var för låg i plenisalen och texten på de hemsidor som visades alltför liten så tog det vid en debatt där Anna Svensson anförde ordet för landsbygsbornas framtida tillgång till fiber till en rimlig kostnad. Vad är skäligt och rättvist? Vilken anslutningsgrd kommer vi att få i olika tätorter och vid olika tidpunkter. Hur framtung blir investeringen? Frågorna är många och många svar gavs av Alberto och kommunalrådet. Till slut enades vi om ett tillägg som beskrivs ovan och som jag personligen kommer att följa upp med Roland Ogebrink och Rolf Eriksson och alla andra byalagsordföranden i kommunen. Ingrid Blanck kanske också kan hjälpa till med bra processer mellan byalagen och kommunen här. Hoppas det! Nu kör vi!

2 kommentarer:

  1. Jag bor i Linköping och har fritidshus i Malexander med fiberkabel genom Bredbandsbolaget i Linköping och genom Vökby i Malexander. Toppen!
    För några år sedan jobbade jag ideellt för ett större utnyttjande av fiberkabeln i Malexander och vi lyckades öka abonnenterna från ett tiotal till ca åttio. På orter där Telia plockar ner koppartrådarna för telefonin blir fiberkabeln helt outstanding för s.k. IP-telefoni. Den är även en utmärkt distributör av TV och internet. Allt fungerar perfekt till en rimlig månatlig kostnad. Vid grupper på tio eller fler intresserade blev kostnaden för grävning ca 4 km och anslutning ca 15 000 kr/abonnent efter länsstyrelsebidrag för ett par år sedan. Enbart anslutningskostnaden för en villa i Linköping var då 25 000 kr plus grävkostnaden från gatan och in till huset. Kul att läsa att även min barndomsbygd nappat på ett mycket bra koncept. Det kommer att möjliggöra arbete hemifrån för olika yrkesgrupper. Förhoppningsvis kommer takten för landsbygdens befolkningsminskning att mattas av och kanske också att ge fritidsboende längre vistelsetid på och arbete från landsbygden.

    Telias och andras 4G, som för övrigt skulle kräva stor förtätning av masterna, spelar i divisioner långt under fiberkabelns.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Tackar för inspelet! Intressant!

    SvaraRadera