söndag 14 april 2013

Vimmerby- här prisas männen i första hand!

Mycket välförtjänta pristagare på Årets Vimmerbygala men liksom förra året undrar jag var kvinnorna finns. Anna Brogren och Helena Törnkvist var de enda kvinnorna som fick pris och de ingår i det UF-företag som heter KROK UF och de kammade även hem storkovan på regionens UF-mässa. Stort Grattis till alla pristagare och i synnerhet de två unga flickor som lyckades göra det omöjliga nämligen att få pris på Företagarnas Vimmerbygala. Å ja, Frida Fjällgård på Bakfickan har också gjort det för ett par år sedan...

Ett skäl till att det endast är pristagare från ett kön kan bero på att det är olika jurygrupper som utser pristagarna och de synes alla välja män i första hand. Eller saknas det kompetenta kvinnor eller måste de söka sig från kommunen för att lyckas? Landshövdingar, framgångsrika författare och styrelseproffs bor eller har bott i Vimmerby men valt andra orter för sin yrkesutövning. Kan det vara så att småorter som Vimmerby kväver kvinnorna? Jag vill inte tro det men skälen sökes...Har Du någon reflektion på detta så är du varmt välkommen att dela dem i en kommentar på denna blogg.

Jag nominerar Kronobergs läns landshövding till Årets Vimmerbybo nästa år. Undrar om jag får gehör? Men kriterierna kanske inte gäller de som utövar ett yrke utanför kommungränsen även om man är företagare på orten.

Vore roligt med lite demokratiska omröstningar inför nästa års gala...tycker jag trallala! Internet gör det ju så lätt!

1 kommentar:

  1. Vimmerby är Småland och där finns det ju en speciell anda med småföretagande. Men vi vet ju att det är en myt. Vi kan ju ta Gnosjö som ex.
    En patriarkal miljö med låga löner, dålig internutbildning, skitig arbetsmiljö, och obefintlig integration av de många invandrare som fått arbete. När man i media läst om denna anda så är kvinnorna frånvarande förutom de som sliter i verkstäderna men som pga bullret inte hör eller ser att journalisterna är där för att visas runt och bli informerade om den prisbelönade andan som även Vimmebry och andra orter dras med i. Den berättelse som få vågat syna. Den som är en illusion. Bygg en ny och sannare bild så får du med kvinnorna.

    SvaraRadera