söndag 16 november 2014

Demokratiutveckling

Vimmerbys Socialdemokratiska oppositionsråd på halvtid, Helen Nilsson och jag var på demokratidagen i Stockholm i våras. Jag företrädde REvisions-och demokratiberedningen och Helen företrädde kommunstyrelsen. Det var en mycket intressant dag och det handlade en hel del om Europa ,EU och demokratiarbetet i Europa inför det stundande valet till Europaparlamentet. En höggravid Birgitta Olsson höll en bländande föreläsning om Europas utveckling med krig och diktatorer genom åren. Hon visade bilder på många män som härskat i olika länder i Europa i dåtid och närtid och hur muren föll i Berlin och vad som hände med Östeuropa efter murens fall mm.

Kommunal demokratiutveckling diskuterades också på demokratidagen och medborgardialog mm. Falun kommun berättade om sitt demokratiutveckingsarbete och det inspirerade mig mycket. http://www.falun.se/www/vad/aktuellt.nsf/doc/38901EF0129EF03EC1257D4F002B2A8C

Jag vill att Vimmerby ska utvecklas demokratiskt och att Kommunfulmäktige ska bli det forum som verkligen utvecklar det intressanta demokratiutveckingsarbete som Leif Carlsson inledde under mandatperioden 2006-2010 som KFs ordförande då och som sedan Leif Larsson fortsatte att utveckla 2010-2013 och som jag tog vid så gott jag kunde 2014. Revisions-och demokratiberedningen har varit signifikant för arbetet där alla demokratiskt invalda partier i KF har varit djupt delaktiga. Många kommuner har intresserat sig för just det arbetet och flertalet kommuner har nyligen inrättat demokratiberedningar. Vimmerby var tidigt ute i detta och gjorde så redan 2006. 

Hela valrörelsen har vi fört fram att vårt folkrörelseparti Centerpartiet,  som är sprunget ur landsbygdens starka krafter och underifrånperspektivet,  är bra för demokratin. Vi är många som ska kämpa tillsammans för demokratiutveckling även under denna mandatperioden, internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. Det är viktigast av allt just nu i den oppositionsposition som vi befinner oss i på många ställen och med det politiska läge som världen , Europa och Vimmerby befinner sig i just nu. 

Därför behöver Vimmerby utveckla sitt internationella utbytesarbete med olika länder på ett strategiskt sätt med demokratiutveckling som den viktigaste drivkraften. Föreningen Norden och våra nordiska vänorter är intressanta att starta nya samarbeten med ur det perspektivet. Kanske ska det ske med utgångspunkt kring integrationspolitik med tanke på de flyktingströmmar som väntas i vinter och de utmaningar som det innebär. 

Vimmerby gymnasiums internationella projekt bör utgå från demokrati och hållbar utveckling tycker jag. Samt jobbskapande perspektiv för ungdomar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar