lördag 22 november 2014

Novemberkåsa och demokratifunderingar!

Många hojar och lerigt lär det bli även om det väntas minusgrader inatt. Kul när det arrangeras stortävlingar i Vimmerby kommun. 

Angående föreslagen demokratibegränsning under kommande mandatperiod. Curt Tyrberg hade en insändare i gårdagens tidning som beskriver hur socialdemokraterna i Vimmerby verkligen sviker sina grundvärderingar. 


Erik Paulssons insändare tidigare i veckan på samma tema kan du läsa här: http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/61631/1/88/

Viktigt att bredda demokratin och inte begränsa den i dessa tider när antidemokratiska vindar blåser i Europa , skriver han och jag instämmer. Förtroendet för politiker behöver stärkas och inte försvagas och en av de viktigaste frågorna för en politiker är att värna demokratin och utveckla densamma. Jag anser och instämmer med Leif Carlson att demokratifrågorna ska tillhöra de direkt förtroendevalda politikerna i kommunfullmäktige. Så tolkar jag hans insändarehttp://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/61658/1/88/

Det är där demokratifrågorna hör hemma och fler och fler kommuner följer efter Vimmerby och inrättar demokratiberedningar. Vimmerbys nya majoritet väljer att avveckla denna utvecklingsbara demokratifunktion där alla partier i Kommunfullmäktige är delaktiga. 

Jag läser också att Leif anser att den nya majoriteten är en "ovanligare konstruktion" och att KS-presidieberedningen under innevarande mandatperiod varit ett rumphugget KS AU och därför ska beredningarna inte innehålla opposition i kommande mandatperiod. Alla ärenden ska avgöras i KS vilket kommer att sannolikt innebära mycket långa och ineffektiva och fördyrande KS-sammanträden. Oppositionsrådet ska istället för att inhämta information under presidieberedningar inhämta information hos tjänstemännen och därigenom tillföra kunskap (till vad och vem)? Årsarvoderade gruppledare från oppositionen införs i alla bolag och nämnder istället för andre vice ordförande. Dessa ska väl också inhämta information från tjänstemännen förmodar jag och inte från nämndens eller bolagets ordföranden, då gruppledarna utestängs från den arvoderade presidieberedningen. En ovanligare konstruktion får man leta efter, tror jag och skulle vilja veta om den är prövad i någon annan kommun. Någon som vet? Hur mycket ska olika politiker störa tjänstemännen i deras arbete? Rollfördelning mellan politiker och tjänstemän behöver stärkas och inte suddas ut för att organisationen ska bli kostnadseffektivare, anser jag. Politiker ska ta ansvar för de strategiska besluten som lägger grunden för tjänstemännens operativa arbete med verkställigheten. Mitt envisa frågande om belysningen längs Borgrundan och dess avsaknad är ett sätt att visa på att verkställigheten av beslut inte fungerar för närvarande och här tror jag att det finns en del förvirring mellan politikers och tjänstemännens roller som pågått under hela denna mandatperiod. Politiker ska inte hålla på med detaljer utan lita på tjänstemännens professionalism enligt Axel Danielssons metodik som han förmedlade i Vimmerby härförleden. 

Den som vill läsa Alf Wesiks ledare i lördagens tidning och Micael Glennfalks svar på densamma har länkar nedan. Fokus i båda texterna är pengar och politik. Debattonen anser jag är på låg nivå i båda dessa texter och för demokratins skull önskar jag ett bättre debattklimat i Vimmerby såväl i lokaltidningen som på kommunens hemsida. Det skulle alla vinna på. Mer saklighet skulle heller inte skada Vimmerbys demokratiska landskap. 
http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/61677/1/110/
http://vimmerby.blogspot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar