fredag 7 november 2014

Konsekvenser av RÖFENS borttagande och modernisering av demokratin.

KS beslutade att ta bort resultatöverföring som en möjlighet för nämnderna i Vimmerby att utjämna överskott och underskott i nämndsarbetet. Skälet till att RÖFEN infördes var dels att undvika att nämnderna köpte upp en massa onödigt före årsskiftet  för att göra av med sin tilldelade budget och dels att pressa nämnderna att hålla budget för att ett överskridande ett år ska nämligen enligt detta system återställas nästkommande år. Nu är det fritt fram att övertrassera och att göra slut på tilldelade medel. Det blir med andra ord en risk för sämre budgetuppfyllelse och konsekvensen kan bli ännu större budgetunderskott. Men den nya majoriteten har säkerligen en plan för hur man ska lyckas med att nämnderna återigen ska hålla budget som de oftast gjorde när Centerpartiet ledde kommunen. 

Tur att i alla fall budgetarbetet ska tillbaka till det traditionella. Jag träffade Helena Sjöholm i Stockholm idag av en slump. Hon är moderat politiker från Västervik och före detta ekonomichef och kommunchef där och hon arbetade som ekonomichef i Vimmerby och införde mycket av det nya vad gäller tvåårsbudget. Jag valde att inte berätta för henne att allt hennes arbete med detta är förkastat av Vimmerbys politiker i kommunstyrelsen nu. Hon berättade dock att hon häpnade över en del ålderdomligt arbetssätt som hon upplevde under sitt halvår i Vimmerby kommuns tjänst. Finns en del förnyelsearbete att göra och en sak som jag initierat som ordförande i RDB är att modernisera kommunfullmäktige med ny teknik. Anna Erlandsson Karlson ska på uppdrag av RDB under min ledning, utreda om vi ska börja webbsända, skaffa voteringstavla,mikrofoner vid alla platser i salen mm. 
I januari ska den utredningen vara klar. Frågan är vem hon ska presentera den för då det saknas en beredning men i januari finns den kanske på plats igen. 

Jag skulle även önska att Lennart Nygren fortsätter det demokratiutveckingsarbete som Leif Carlson, Leif Larsson och jag arbetat med under de senaste mandatperioderna med nämndernas återredovisning i fullmäktige, medborgarnas frågestund, ledamöternas frågestund  och inrättande av en permanent revisions och demokratiberedning med representation av alla kommunfullmäktiges partier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar