måndag 5 januari 2015

Motion om trygghetsboende i Vimmerby som avslogs av nuvarande majoritet

Centerpartiet skrev en motion redan i augusti 2013 om att kommunstyrelsen skulle få ett uppdrag att utreda byggnation av trygghetsboende i Vimmerby:

Skapa fler trygga boenden i Vimmerby

Frågan om så kallat Trygghetsboende för äldre är alltid aktuell. Även om vår kommun är relativt väl tillgodosedd med moderna, lättillgängliga lägenheter, ofta med tillgång till gemensamhetsutrymmen för måltider och annan samvaro, är behovet ökande.

Ett sådant boende ger förutom trygghet och bekvämlighet för äldre även en avsevärd kostnadsminskning för kommunen. Dels beroende på att behovet av betydligt dyrare vård- och omsorgsboende skjuts fram åtskilliga år, dels att de hemtjänstinsatser som ofta behövs kan utföras rationellare och därmed billigare.

Det är därför rimligt att kommunen som har kostnadsfördelar av byggnationen av ett " tryggt boende" också bygger detsamma. Det kommunägda boendet på Granen är mycket efterfrågat och ett utökat antal lägenheter där skulle ha goda möjligheter att bli uthyrda. En fördel med byggnation på den platsen är möjligheten att utnyttja en del befintliga lokaler. Möjligen finns andra befintliga boenden som också skulle vara lämpliga för dylik utbyggnad för att skapa fler ”Trygga Boenden” i Vimmerby kommun.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi

att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utreda en utökning av antalet lägenheter på Granen och

att kommunstyrelsen om så visar sig möjligt vid lämplig tidpunkt framlägger ett förslag på sådan byggnation till fullmäktige.

För Centerpartiets fullmäktigegrupp
PerÅke Svensson (c), gruppledare
Per Åke Svensson

Vimarhems ordförande Magnus Danlid skriver för nästan exakt ett år sedan i en insändare om samma ämne: 

Vimarhem kan garanterat bygga - med direktiv

11.01.2014 06:05



Trygghetsboende är ett begrepp som har skapat stora rubriker i Vimmerby under 2013. Vi i Vimarhems styrelse ska fortsätta diskussionerna om vilken strategi bolaget ska inrikta sig mot de kommande åren.


Jag anser att hela kommunfullmäktige och dess bolag behöver ta en ordentlig funderare över vilka strategibeslut som ska fattas för att göra Vimmerby attraktivt för människor i olika åldrar för att förhindra den pågående befolkningsminskningen i Vimmerby. 
Då vi byggde servicehus i hela Vimmerby kommun satt jag med som ersättare i socialnämnden. Jag tycker dessa servicehus gemensamhetslokaler har varit utmärkta samlingsplatser för både boende i direkt anslutning och de som t ex har åkt färdtjänst för att umgås och många gånger inta en gemensam måltid. 

Jag är nu förvånad när Vimmerby kommun säger upp flera av dessa utmärkta gemensamhetslokaler vid dessa boenden som har ett socialt syfte. T ex Norrskenet har varit en mycket bra verksamhet som jag under mina tio år som taxichaufför besökte dagligen för att skjutsa människor till. 
Vimmerby har genom kloka beslut för 20 år sedan under alla år haft Trygghetsboende med samlingslokaler samt att vi har haft generösa färdtjänstregler, samt boende både direkt i servicehusen och i närheten. 

Det är inte bara Vimmerby tätort som ska ha resurserna. Vi är alla överens om att vi behöver ännu flera bra boenden i Vimmerby kommun. De mindre tätorterna behöver god service och attraktiva boenden. Jag är glad att Vimarhem tidigare har och även kommer att satsa på fastigheter i hela Vimmerby kommun. 
Det kanske behövs mer än bredband, bra vägar och för den delen även skolskjutsar på landsbygden för att få den levande. Bostäder och lokala affärer är också viktigt. I samtliga dessa frågor har Vimmerby kommun ett stort ansvar. 

Ekonomi i balans är viktigt såväl för Vimmerby kommun, Vimarhem och inte minst Vimarhems hyresgäster. Jag lovar att Vimarhems styrelse kommer att ta sitt ansvar gällande olika byggnationer på ett offensivt sätt under kommande år i Vimmerby kommun, under förutsättning att vi gör satsningar som är ekonomiskt genomförbara för alla parter. 

Vimmerby kommunfullmäktige kunde för länge sedan ha beslutat om ekonomiska garantier och ägardirektiv till Vimarhem. Då kunde Vimarhem ha byggt vad som helst som t ex kommunalrådet och socialnämndens ordförande önskade. 
Istället beslutade kommunfullmäktige om byggstopp på Pistolsmeden, gamla Öst, skog och trädgård vilket har försenat byggande av gruppbostäder och lägenheter. Under Tomas Holgerssons ordförandetid har Vimarhem byggt 96 nya lägenheter och många fastigheter har renoverats. 
Jag är mycket glad för att Vimarhems tidigare styrelse har drivit en offensiv linje vilken jag hoppas vi i styrelsen ska kunna fortsätta med under 2014 och åren framåt. 

Centerpartiet har föreslagit genom en motion att Granen med rubriken Trygga boenden ska utvecklas genom en nybyggnation vilket vi diskuterat på ett antal medlemsmöten i Centerpartiet där detta förslag har vuxit fram. 
Jag satt på läktaren i plenisalen och lyssnade på just Trygghetsboendediskussionen. Det hade varit klädsamt om moderaterna, kristdemokraterna och socialdemokraterna hade stöttat Centerpartiet när PerÅke Svensson yrkade på Granenutbyggnad tidigare i höstas. Då satt dessa partier tysta samtidigt som de nu kommer med liknande förslag i januari. 

Jag ser fram emot att kommunen själv, Vimarhem eller någon privat aktör ytterligare kommer att utveckla det förnämliga servicehuset Granen. Jag välkomnar dessa idéer även om jag tycker Centerpartiets förslag var bra redan under förra året och att projektet kunde ha varit i full gång nu. 

Magnus Danlid (C), 
Ordförande i Vimarhem

Vimmerbys medborgare kan härmed känna sig fullt övertygade om att Centerpartiet i Vimmerby drivit frågan om trygghetsboende och trygga boenden i Vimmerby hårdast av alla partier oavsett vad de icke så handlingskraftiga parter som nu bildat majoritet påstår på bloggar och i Vimmerby tidning . I vårt valmanifest för mandatperioden står det så här :

"Vi vill att Granen ska byggas ut och att det ska upphandlas så att Vimarhem får lägga anbud på Granen i konkurrens med marknaden. "

Jag är mycket trött på att politiker i Vimmerby fokuserar på konfrontation istället för samverkan. Se till att det blir verkstad istället för att undersöka Stockholms bostadsmarknad i detalj och formulera långa blogginlägg på kommunens hemsida där och även felaktigt kritisera Centerpartiet. 

Vimmerby behöver handlingskraft och inte långbänk i denna viktiga fråga och förväntar sig det av den nya majoriteten. Hela år 2014 har förlorats på grund av handlingsförlamning i denna fråga av kommunstyrelsen. Nu är det dags att börja verkställa alla visioner och löften till Vimmerbyborna och sluta att fokusera på konfrontation med Centerpartiet i en fråga där vi är fullständigt överens över partigränserna. Denna fråga börjar likna sandlåda med Glennfalk som ledare i lådan. Höj blicken och agera ansvarsfullt som politiska ledare. Jag förväntar mig att Helen Nilsson, Eva Berglund och Michael Svensson tar tag i frågan omgående och tar ansvar för att Vimmerby snarast får en byggnation av nya lägenheter vid Granen. 

Hade Micael Glennfalk lyssnat på Centerpartiet under förra mandatperioden då vi ingick i samma allians så hade vi redan nu haft en byggnation av gruppbostäder kombinerat med tillgänglighetsanpassade bostäder på Pistolsmeden samt en upphandling på gång av trygghetsboende vid Granen. 

FRÅN VIMMERBY KOMMUNS HEMSIDA nedan , vilket jag anser är helt felaktig information vilket bevisas ovan om man väljer att läsa Vimmerby tidning och inte bara orera fritt och respektlöst om andra partiers politik:
"Trygghetsboende har gemensam matsal, aktivitetslokaler, hiss, rullstolsanpassad lägenhet, men är inte behovsprövat. Till ett sådant boende står man i kö, Och har Wesik läst sin tidning ordentligt ser han att just moderater och socialdemokrater (och kristdemokrater) är de partier som drivit den frågan hårdast, under motstånd från bland annat centern. (De talar mer om ”tryggt boende” vilket kan innebära bostad på Lönnen och matsal tvärs över gatan i Pistolsmeden…)."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar