tisdag 6 januari 2015

Samverkan mellan opposition och majoritet i Vimmerby

Hur samverkan inom politiken mellan majoritet och opposition tidigare har sett ut känner vi till men nu är det en helt ny politisk organisation med arvoderade gruppledare i nämnder och bolag och oppositionsledare i kommunstyrelsen som tillika är oppositionsråd på 30% lägre tjänstgöringsgrad jämfört med förra mandatperioden. (50% har blivit 35%)

Oppositionsråd har funnits i många kommuner under lång tid men i Vimmerby har vi bara haft oppositionsråd under en mandatperiod och Jan Henriksson var den som innehade den posten för S initialt. Efter kort tid fick han lämna sitt förtroendeuppdrag på grund av att revisionen upptäckt otillbörligt beslutsfattande av KS AU under den tidigare mandatperioden då Carl-Axel Centerstig var kommunstyrelsens ordförande och Jan Henriksson var ledamot i KS AU . Helen Nilsson har haft förtroendeuppdraget som oppositionsråd sedan dess och vi i majoriteten har nästan inte märkt att vi haft en opposition. Nästan inga alternativa genomarbetade budgetförslag har oppositionen lyckats prestera och oppositionspolitiken har varken varit kreativ , konstruktiv eller konkret i mina ögon vilket den bör vara för att kommunens demokrati ska vara vital och utvecklande för kommunen. Kommunens utveckling behöver också en stark opposition och det bekräftades av en av förvaltningscheferna som jag pratade med igår. Hen sa att det inte alls är säkert att det alltid är majoriteten som har de bästa förslagen för Vimmerby. De bästa förslagen kan komma varsomhelst ifrån, till och med från en oppositionspolitiker. 

Därför är det så viktigt att den nya politiska ledningen får en tydlig och bra start och det ansvaret vilar på majoriteten. Spelregler och förutsättningar samt roller och arbetsuppgifter ser jag fram emot att få ta del av på en blogg, skriftligt och muntligt från politiska företrädare eller via tjänstemännen men denna totala brist på tydlighet som nu råder i Stadshuset är inte konstruktiv för någon, som jag ser det. 

Under hela  2014 har det politiska ledarskapet brustit på flera punkter. Vem bär då ansvaret för det? Givetvis är det chefer och ledande politiker som ska dela på ansvaret i sina olika roller men det yttersta ansvaret denna mandatperiod vilar på de tre högsta politiker som nu är utsedda och de är kommunfullmäktiges ordförande Lennart Nygren, kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk och kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson . Nu är det hög tid att träda fram och visa ledarskap tycker jag. Ett lyhört, mänskligt och ansvarsfullt ledarskap vill Vimmerbyborna se när denna trojka sätter igång med sitt arbete på riktigt. 

Oppositionen kommer att finnas på plats på olika sätt och bidra utifrån de förutsättningar som ges och bara att vara på plats i Stadshuset och lyssna på personalen ger mycket information och kunskap. Exakt 14 timmar per vecka är min tjänstgöring enligt det lönebesked som jag förhoppningsvis kommer att få för mitt arbete som oppositionsråd som jag tillträdde på osäkra grunder den 1/1 2015. Osäkerheten är dels att Folkpartiets Johan Rosen har överklagat besluten om att tillsätta oppositionsråd och gruppledare då han anser att det kan betraktas som partistöd. (Kommunallagen säger att oppositionsrådsposten betraktas som en fullmäktigeberedning och betraktas ej som partistöd) Den andra osäkerheten är att kommunfullmäktige aldrig valde några råd på sammanträdet den 15/12 och ansvaret för det vilar på fullmäktiges ordförande Lennart Nygren och valberedningens ordförande Eva Berglund och enligt muntlig uppgift har de sagt att det ska rättas till i efterhand den 26/1 2105

Tillsättandet av oppositionsråd var en del av paketet när KF på förslag från RDB valde att införa presidier istället för arbetsutskott år 2010. Nu har andre vice ordförande tagits bort och presidierna saknar politiker från oppositionen med ett undantag och det är kommunfullmäktiges presidium. Centerpartisten Marcus Jonmyren finns där som andre vice ordförande. Den nya majoriteten begränsar oppositionen till förmån för sig själva och Helen Nilsson beskrev i KF-debatten att det beror på att två majoritetspartiers behov ska tillgodoses. Personligen vill jag påminna S om att alliansen under förra mandatperioden hade fyra partiers behov att ta hänsyn till och gjorde inga liknande inskränkningar av oppositionens inflytande. S måste bevisa för i första hand sina väljare att de är kapabla att leda Vimmerby tillsammans med M och att demokratin i Vimmerby ska öka och inte minska vilket de har upprepat många gånger den senaste månaden. Det ska bli spännande att följa. Inte minst den majoritetskonferens som ska äga rum tillsammans med ledningsgruppen på Gränsö den 29-30 januari med budgetdiskussioner och lära känna-aktiviteter. Finns resurser för att arrangera en liknade konferens för den samlade oppositionen? Eller ska exakt samma information från tjänstemännen i ledningsgruppen göras på alla nämndssammanträden och bolagsstyreslesammanträden? Inbjudan till denna konferens skickades den 19/12, bara fyra dagar efter valfullmäktige och enligt Helen Nilsson inbjöds Marcus Jonmyren felaktigt till denna konferens. Ingen från oppositionen ska få delta och kostnaden hamnar på minst 150 000kr då bara boendet per person i dubbelrum är 750kr per natt. Fullbokat är det på Gränsö spa och hotell så bokningen av konferensen är redan gjord. Oppositionen har alltid fått delta på budgetkonferenser i Vimmerby kommun. Vad är skälet till att oppositionen utestängs denna gång. Konsekvensen blir ett ineffektivitet arbete med dubbelarbete för tjänstemännen som ska informera flera gånger när de inte samtidigt får informera majoritet och opposition och ibland ör det frågor som styr vilken information som ges och det kan ju bli olika frågor så det är intressant ur många demokratiperspektiv hur majoriteten nu väljer att leda kommunen. 40% av Vimmerbyborna utestängs. 

Varmt Lycka till hälsar jag avslutningsvis alla involverade och föreslår ett möte med kommunalråden snarast för att få alla frågetecken på plats för att arbetet som oppositionsråd ska bli så effektivt som möjligt för Vimmerby kommuns medborgare. Det är våra uppdragsgivare. 

S Holmberg är en av dem och uttrycker återigen sin bild av majoritetens demokratibegränsning i Vimmerby i dagens tidning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar