onsdag 4 september 2013

Fyrfackskärlssystemet är nu på G !

Högsby kommunfullmäktige har nu beslutat att införa fyrfackskärlsystemet så nu har alla tre kommunernas fullmäktige sagt ja. (Vimmerby, Hultsfred och Högsby)

Nu återstår att arbeta med detaljerna och diskutera hur upphandling och införandet ska ske. Kommunikationen och att införa etappvis är framgångsfaktorer då denna förändring är en stor omställning för många medborgare.

Min frisör undrade idag varför det är så stort motstånd och vi resonerade bland annat om att en del personer argumenterar att vi inte bör anstränga oss mer för en bättre miljö om andra länder inte gör det. Vi konstaterade att det är en verklig anledning att i så fall gå före och arbeta för att fler gör mer för en hållbar utveckling. MEN självklart ska allas oro och frågor behandlas med respekt och det är viktigt att alla frågor diskuteras grundligt då  de den nya sophanteringen innebär en en stor förändring för de som väljer att gå med i det nya systemet med fastighetsnära förpackningsinsamling. Många räds de stora kärlen och det kan jag förstå och jag hoppas att det ändå går att lösa praktiskt för de som vill gå med. Väljer man att inte gå med utan fortsätta att sortera vid återvinningsstationerna så är det fullt möjligt. Kommunen kommer dock att troligen prioritera fyrfackskärlssystemet i taxesystemet då det ger bäst möjligheter till att öka förpackningsinsamlandet.

En annna fördel med att vi inför detta system är att kommunen kan sälja återvunnet material till den som betalar bäst och därigenom på sikt lägre kostnader för medborgarna. Väljer man egen kompost och egen sortering finns möjligheten att dela sopkärl med sin granne för att hålla nere kostnaden.

Daniel Johansson är ansvarig tjänsteman och han och hans medarbetare svarar på allas frågor via telefon eller i samband med besök på Vimmerby återvinningscentral.
Självklart är ni välkomna att ringa mig eller någon annan i den politiska styrgruppen för ny renhållningsplan. Från Vimmerby kommun är det undertecknad, Göran Gustafsson, Kenneth Karlsson , Bo Svensson, LarsInge Green och Kenneth Björklund.
 
Till sist: "Om du tror att du inte har nåt med jordens problem att göra, 
då är du ett av dem." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar