söndag 1 september 2013

Klimatdialogdag i Vimmerby imorgon!

En spännande måndag lär det bli...

Först klimatdialog med Klimatkomissionen och med tanke på hur den blev i Hultsfred så har jag höga förväntningar på Vimmerbys verision. Klart är att den troligtvis blir helt annorlunda. Jag hoppas att solelen , snabbladdstolpar och fordonsgas kommer att dikuteras intensivt.

Här http://vimmerbyenergi-miljo.se/tjanster/vatten-o-avlopp/biogas kan alla som vill förbereda sig på biogasdiskussionerna förbereda sig då det gjorts en utredning av WSP om olika möjliga alternativ och affärsmöjligheter. Två givna förutsättningar för biogasens affärsutveckling i Vimmerby är att när KRAFTVÄRMEVERKET på Tallholmen är byggt så måste man göra något annat av de 6 GWh biogas som produceras i reningsverket än att elda den i fjärrvärmen. Den andra givna förutsättningen är att KLT aviserat ett behov av att tanka bussar  med cirka 7 GWH år 2017 om bussupphandlingen går som den ska.

Den tredje är att det vore roligt om Hultsfred och Vimmerby kommuner kunde inviga fordonsgasmackar i sina kommuner senast år 2017 eftersom många boende och besökare sannolikt kommer att efterfråga den möjligheten. Jag smålog igår när jag såg Västerviks kommuns biogasbil utanför hotell Carl den nionde och tänkte att den bilen vore ju bra att kunna tanka i Vimmerby.

Energimängden i 6 GWh biogas motsvarar 6 miljoner liter diesel så det är en betydande mängd diesel som redan idag skulle kunna ersättas med klimatsmart biogas i olika fordon. Sopbilar är perfekt att driva med fordonsgas...till exempel...

Och sedan är det inbjudet till fibermöte med fiberarbetsgruppen i kommunen...det blir intressant att få höra hur fibern mellan Horn och Vimmerby planeras att byggas som kommunfullmäktige har beslutat då den är avgörande för ITSAMs arbete i Vimmerby kommuns stadshus. Är den redan byggd kanske? Den ska iaf vara klar i höst om jag förstått det hela rätt. Frågan är vilken sida av Krön som den ska dras ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar