torsdag 18 juni 2015

Bevarandet av skolorna i Vimmerby

Jag läser Peter Högbergs blogginlägg från den 15/5 

http://www.hogbergstankar.se/2015/05/15/vilken-vag-vandrar-landsbygdens-eldsjalar/

Jag konstaterar att 17 dagar efter denna publicering så väljer S och M i Vimmerby att tillsammans bevara Tuna och Rumskulla skolor. Djursdala och Gullringen är fortfarande hotade och där planeras kostsamma ombyggnationer för att anpassa dessa lokaler till förskolor när skolorna läggs ner. 

"I Vimmerby pågår en mycket livlig diskussion kring majoritetens förslag att lägga ner fyra skolor i ytterområdena samt två förskolor. Är det detta som sänker orterna? Jag tror inte detta. Även om det är jobbigt för orterna och i ett inledande skeende kan ha en negativ påverkan om man inte klarar av att vända den kraft som framkommer vid ett förslag om skolnedläggning. Den kraft som många gånget legat i träda i väntan på att olyckan är framme. Hur kan vi kanalisera detta även när det inte är bäckmörkt i bygden? Var är smörjmedlet som skapar utveckling och inflyttning på landsbygden som i sin tur leder till att det finns underlag och ekonomi för skolan, macken och affären. En kommupolitiker sa att det inte är skolan som räddar orten utan tvärtom. Jag håller med om det, men förstår de som är precis uppe i nedläggningsdiskussionen och inte alls kan förstå resonemanget. Frågan är hur vi går vidare?"

Jag fortsätter grubbla och hoppas att orternas eldsjälar klarar att kanalisera sitt engagemang för bygden trots att det sker en förändring av villkoren för att leva och bo på orten. Kommer nog vilja samla till möte med just detta fokus om bygdernas utveckling trots en minskade befolkning. Och kan staten se till att underlätta för enskildas engagemang istället för att byråkratisera sönder landsbygdens eldsjälar så finns det hopp om en ljusnade framtid för Hela Sverige."

C, KD, V och MP har tillsammans formulerat ett budgetalternativ som sparar alla skolorna och förskolorna i Djursdala och Pelarne. Vi lägger det som ett alternativ till majoritetens förslag på ärende 14 på kommunfullmäktiges sammanträde den 22/6. Moderaten Magnus Gustafsson lägger också ett budgetalternativ som ni alla kan läsa i de kompletterande handlingarna till KF 22/6 på kommunens hemsida.publicerades igår em. Det är fyra sidor långt och innehåller satsningar på alla ytterskolor istället för nedläggning av Gullringen och Djursdala mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar