Det är till stora delar en myt att landsbygden avfolkas i Sverige . Det är de medelstora tätorterna som avfolkas till förmån för större tätorter.
Landsbygdsbefolkningen minskar inte och bibehållen service är därför så viktig för de som bor på landsbygden. Urbanisringsmyten drivs av politiker som Peter Högberg, Helen Nilsson och Micael Glennfalk som driver en centraliseringspolitik med stordrift som mål.
Läs mer om detta i DN i en artikel som är publicerad den 15 juni 2015 och skriven av en kulturgeografi på Uppsala universitet.
http://www.dn.se/debatt/rekordsnabb-urbanisering-av-sverige-ar-en-myt/
Hans slutsats är :
"Denna skärskådan av påståendet om Sveriges snabba urbaniseringstakt resulterar snarast i slutsatsen att Sverige visserligen ännu urbaniseras, men i en takt som ligger nära Europas genomsnitt. Det är nog i sig en viktig kunskap för debattörer, ledarskribenter, politiker och beslutsfattare på olika positioner. Att påståendet om Sveriges abnormt snabba urbaniseringstakt har spridits i medier och i den allmänna debatten trots att det är tveksamt (artigt uttryckt), illustrerar också något annat. Det exemplifierar kanske också en avsaknad av den kunskapsgrund som skulle behövas för att frammana en rimlighetsbedömning av de spektakulära slutsatser som, ibland alltför snabbt, dras av korta pressmeddelanden. (Eurostats pressmeddelande säger faktiskt inget alls om urbaniseringstakten i Sverige, utan presenterar en ny indelning av Europa i urban och ruralt.) Slutligen belyser det också behovet av en sunt skeptisk hållning till sensationella medieuppgifter."
Jan Amcoff, docent i kulturgeografi vid Uppsala universitet
Christel Gustafsson , landsbygdsstrategi på Jordbruksverket skriver : "Vi kan konstatera att urbaniseringen beskrivs som en naturkraft, som den enda vägens politik och följaktligen har Eurostats faktoid oftast använts för att bejaka urbaniseringen och motivera ytterligare satsningar på att bygga staden. I debatter om marginaliseringen av landsbygden, centraliseringen av statlig verksamhet eller bygder i medieskugga kommer argumentet som står för sig självt: ”Men, Sverige urbaniseras snabbast. Varför kämpa emot? Låt den avfolkning som sker fortgå.”
Med denna position verkar landsbygdsutveckling vara pengar i sjön. I ett land som urbaniseras snabbast är det att vara naiv, gnällig och motsträvig att ifrågasätta satsningarna på att bygga stort större och avveckla det lilla. Svensk regionalpolitik har alltmer tagit formen av en attraktivitetstävling, men där de riggade reglerna gör så att endast tätbebyggda och servicetäta områden kan vinna.
Samtidigt manar detta avlivande av en tre år gammal myt till eftertanke. Med vilka sanningar, vilken statistik och kunskap skapar vi vår bild av stad och land? Vilka normer och ideal styr när pengar ska investeras och politiska gracer delas ut? Befolkningsutvecklingen ser i dag olika ut i Sveriges olika delar. Invandring, utvandring, födslar och antal döda varierar mellan städer, landsorter och förorter. Inte minst har många landsbygder en åldersstruktur som innebär stora utmaningar. Sveriges samlade landsbygder har en stabil befolkning när man tittar på summan men i denna summa döljer sig givetvis bygder som växer och bygder som tynar. Dessvärre är det inte den nyanserade debatten vi för. I stället väljer vi övergripande slagord, alltför ofta för att ursäkta ett ensidigt fokus på staden."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar