tisdag 23 juni 2015

Tårar faller över de bygder som utarmas av skolnedläggning

Regnet öser ner och det känns som tårar som faller över de tre orter som nu drabbas av skolnedläggning och nedläggning av förskolan. 

Jag finner inga andra ord än att jag uppgivet konstaterar att den centerledda grannkommunen Hultsfred satsar stort på sina landsbygdsskolor samtidigt som Vimmerby lägger ner fullt fungerande skolverksamheter i Gullringen, Djursdala och Pelarne. 

Hundratals timmar har lagts ner på denna fråga. Tack till alla de som kämpat. 

C, KD, MP och V presenterade ett starkare, säkrare och snabbare budgetalternativ men M och S valde skolnedläggning igår kväll. 

Moderaternas gruppledare Marie Nicholsson och kommunalrådet Micael Glennfalk, som fått strida för att rädda Tuna och Rumskulla skola gentemot socialdemokraterna som helst velat lägga ner alla fyra skolorna, hade fyra av åtta ledamöter (hälften) av sitt parti som valde att inte stötta sitt partis uppfattning  i  rambudgetfrågan innehållande nedläggning av två skolor och en förskola på landsbygden. Heder till de moderater som vågade rösta utifrån sin övertygelse. Tänk om Stefan Löfven hade hälften av sina egna riksdagsledamöter emot sig i sitt eget budgetförslag? 

MEN nu blir det fokus på folkomröstningen för oss som fortfarande tror på demokratin i Vimmerby och som arbetar för att bevara alla skolorna. 

Det som bekymrar mig är den linje som Peter Högberg har presenterat gällande landsbygdens utveckling och attityden till folkomröstningar. Peter Högberg är ordförande för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd som är satta att utveckla regionens landsbygd med en stor påse kommunala medel (342000kr/år är Vimmerby kommuns andel )  och en stor påse EU-medel. Ska dessa pengar användas till förstudier för att starta friskolor i Gullringen och Djursdala nu? 

Peter Högberg  är samtidigt en landstingspolitiker och en politiker som har flera tunga uppdrag i kommunen (styrelseledamot i Astrid Lindgren Näs, överförmyndare och vice ordförande i KOF och är därmed en i Gränsögruppen samt ledamot i KS, styrgruppsledamot i Vimmerby fiber mm) och han är den socialdemokrat som tydligast stöttar Micael Glennfalk när hans egna partikamrater sviktar. Det är tydligt att dessa två personer inte vill genomföra den folkomröstning som kommunallagen säger att kommunfullmäktige ska pröva om Vimmerby ska genomföra. Det märkliga i sammanhanget är att Peter Högberg yrkade återremiss trots att ärendet var berett av KS där han själv sitter. Det bekymrar mig och demokratin i Vimmerby utarmas steg för steg. Alla kriterier för att en folkomröstning ska genomföras är uppfyllda och KF borde ha prövat frågan igår på KF den 22/6. 

Tårarna som faller utanför fönstret gäller även demokratiunderskottet som växer i Vimmerby. 

Lyssna på Radio Kalmar så förstår ni besvikelsen ännu tydligare.  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6195913

2 kommentarer:

  1. Ingela, kommunallagen säger att frågan ska PRÖVAS av kommunfullmäktige när 10 procent av de röstberättigande skrivit under ett initiativ. Det är inte samma sak som om en folkomröstning ska genomföras. Så läs på lagen och spring inte med villfarelser till kommuninvånarna. Det är att skada demokratin!

    SvaraRadera
  2. Kommunfullmäktige har nu prövat frågan och folkomröstningen ska genomföras den 21/2 2016!

    SvaraRadera