Vi anser att KF bör lyssna på Magnus Gustafsson och folkomrösta om skolorna i samband med det allmänna valet 2018. Då krävs det att vårt budgetalternativ vinner majoritet i KF.
Vad är det då som skiljer?
C, KD, V och MP budgetalternativ (Miljoner kr)
BUN-chefer 1 2.5 2.5
Arvoden 0,5 0,5 0,5
IT-effektivisering 0,5 0,5 0,5
Förskoleteam 1,5 1,5 1.5
Samlad skoldag 1 2 2
Summa förändring 4,5 7 7
Jämfört med S +M 1.82 1,1 0,3
Vi får ett mycket bättre resultat med våra besparingsförslag och det får inte alls lika stora negativa konsekvenser för Vimmerby kommuns sammanvägda påverkan jämfört med att lägga ner skolorna på landsbygden.
Samlad skoldag vill vi införa. Det innebär att man sparar in på den första skolskjutsarna på eftermiddagen och lägger in håltimmar även för de mindre barnen. Fritidsverksamhet med mycket lek och rörelse samt läxhjälp kan då ordnas i mindre grupper fördelat över skoldagen. Lärarna med lärarlegitimation kan användas mer flexibelt under dagen och mellan skolor. Vi vill också optimera och effektivisera skolskjutsarna genom att vissa skolor får skolstart senare jämfört med andra skolor och då kan antalet morgonsures minskas. Detta görs redan i Södra vi som börjar skoldagen 8.30 istället för 8.15. Fler skolor kan ha annan starttid och det kan spara kostnader utan att försämra kvalitén och jämför man nedläggning av skolor med införandet av samlad skoldag på det sätt som gjorts i exemplevis Säters kommun som införde detta år 2010 och sparade netto 4.25 miljoner. Säters kommun är en till ytan hälften så stor kommun som Vimmerby. Läs mer här: http://www.sater.se/download/18.6b5b47eb127af42b68280002185/1346403218487/Info+Hemsidan.pdf
Gotland kommun har infört samlad skoldag och högstadieeleverna börjar skolan klockan nio nu. De yngre barnen har skoldag från 8-14. Det har sparat tre miljoner netto på Gotland. Läs mer här : http://www.helagotland.se/start/samlad-skoldag-ger-okad-kvalitet-7561368.aspx
Forskning pekar på att det kan vara en fördel för högstadieelever att börja skolan vid en senare tid på morgonen vilket denna effektivisering innebär. En bonus som kan leda till bättre skolresultat.
En annan förändring jämfört med det förslag som vi lade fram på vår pressträff den 28/4 är att vi nu inte sparar på näringslivsarbetet , minskar besparingen på arvoden från en miljon till en halv miljon samt minskar effektiviseringen på IT-kostnader från 1.5 till 0.5 miljoner årligen.
Igår tog vi beslut om finasiering till LEADER på 352000kr årligen. budgeten där är på 600000kr så en besparing på 250000kr går att göra på näringslivsarbetet utan att det påverkar innehållet. Det anser jag att vi ska göra men det ligger ännu inte i vårt förslag.
Förskoleteamet har gjort ett mycket bra arbete med barnkonventionen och med figuren KIWI och det arbete vill vi involvera i det ordinarie arbetet i förskolan. Konsekvensen av borttagande av förskoleteamet blir att förskolorna måste stänga två dagar per år för att kunna planera på dagtid men jämfört med nedläggning av skolor och förskolor på landsbygden är det en besparing och försämring som vi är beredda att göra.
Nu hoppas vi att kommunfullmäktigeledamöter granskar de två olika budgetalternativen och att ledamöterna röstar på det förslag som de anser är bäst för hela Vimmerby kommuns utveckling. Vi anser att vårt rambudgetförslag utvecklar hela kommunen och att folkomröstningen bör göras i samband med det allmänna valet år 2018 som Magnus Gustafsson har föreslagit.
Vad gäller chefer inom BUN så är det nedanstående beräkningar som ligger till grund för de 1.145 miljoner som majoriteten föreslår besparing på och som vi också har med i vårt sparförslag. Våra ytterligare besparingar gäller områdeschefer där vi vill stärka rektorernas arbete och bygga en plattare organisation inom BUN liknande Hultsfreds kommun som har fyra miljoner mindre kostnader för ledning av grundskolan jämfört med Vimmerby kommun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar