fredag 3 juli 2015

" Faktum är att fler flyttade från en större stad till landsbygden än tvärtom"

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Dagens-urbanisering--inte-pa-landsbygdens-bekostnad/

SCB har gjort en analys av flyttströmmarna inom landet och funnit att urbaniseringen ökar men inte på bekostnad av landsbygden. 

Skolnedläggningar på landsbygden kan med andra ord inte motiveras av en ökad urbanisering vilket flera politiker hävdade på KF den 22 juni. Landsbygden håller sin befolkning eller ökar sin befolkning de närmaste tio åren. Det är med andra ord en felaktig analys som grundar skolnedläggningsbeslutet. De samhällsekonomiska konsekvensanalyser som nu ska tas fram för alla orter enligt majoriteten i samband med framtagandet av nämndsbudgetar är ett mycket viktigt arbete för att belysa konsekvenser för orterna av skolnedläggningar. Här finnaLars  Sandbergs beräkningar om hur liten besparing som det blir om kommunfullmäktigebeslutet att lägga ner Djursdala skola verkställs. En annan aspekt är den stora risken att man tvingas till kostsamma investeringar i nya skolbyggnader i Södra Vi och Vimmerby när Gullringen och Djursdalas barn ska inhysas i redan välutnyttjade lokaler. Södra vi skola är byggd för 120 barn. 45 barn från Gullringen fyller skolan mer ön väl och då kan det bli mycket bekymmersamt om Djursdalas föräldrar väljer Södra vi skola istället för AL-skolan. De planerade 40 miljoner fastighetsunderhåll och renovering på AL-skolan innebär att lokalkostnader för eleverna där blir mycket högre per elev än på någon annan skola. 

Erfarenheter från Västerviks kommun visar att skolnedläggningen år 2012 innebär kraftigt ökade kapitalkostnader och driftkostnader för skolans fastigheter då man redan nu måste investera i nya skollokaler i tätorterna Västervik och Gamleby. Jag återkommer med mer info om skolfastigheternas ökade kostnader i Västerviks kommun. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar