Carina Johansson är en fritidsledare som gjort mycket för Vimmerbys barn och unga. Under några år fanns det på hennes initiativ ett ungdomskontor i Stadshuset i en mindre del av där Socialen idag har sina kontor. Under den tiden startades ungdomsrådet och det var mycket aktiviteter kring ungdsominflytande.
Arbete med barnkonventionen startade under denna period och det har idag lett till att Vimmerby kommun är ett föredöme inom arbete med barnkonventionen i ett nationellt perspektiv. Utbyte med Mukono och inrättande av Globträdet vid Näs är andra goda exempel på arbete som varit kring ungdsominflytande i Vimmerby kommun.
Ungdomsrådet lever alltjämt och har aktiviteter. Den första FRAMMIS-aktiviteten ägde rum i idrottshallen (tror det var 2010) och engagerade många politiker , tjänstemän och ungdomar som fick diskutera viktiga frågor som ungdomar från högstadiernas elevråd lyfte. Spindel i nätet för det var Carina och ungdomsrådet, tror jag. Malin Gunnarsson var ordförande i ungdomsrådet då om jag minns rätt.
Ett annat exempel på en ungdomsaktivtet i Vimmerby som gett ringar på vattnet i landet är den stora FRAMMIS-galan på Vimmerby gymnasium som gjorts två år i rad av Daniel Nestor som projektledare i samverkan med Daniel Kings på Fryshuset i Stockholm. Första FRAMMIS -galan var på Ronja och den andra var på gymnasiet. Hoppas att detta utvecklas ännu mer trots att Daniel Nestor avsagt sig projektledarrollen. Jag tror FRAMMIS-galan har kommit för att stanna och samtidigt utvecklas när nya krafter tar vid.
Anders Degerman arrangerar inom Globträdsarbetet budkavlar och samtal mellan politiker och elevråden på högstadierna och gymnasiet. Senast var det en lunchträff på Näs. Jag hade mycket bra samtal med Helen Nilsson och två hockeyspelande ungdomar från Vimarskolan då.
Nu är frågan hur Peter Knussons tankar ska förverkligas vad gäller en större långsiktig satsning på ungdomsinflytande. Jag tror att den satsningen är avgörande för kommunens attraktionskraft.
En början skulle faktiskt kunna vara att inrätta en fullmäktigeberedning kring barn och ungdomar som under exempelvis under två år får uppdraget att ta fram en ungdomspolitisk plan i samverkan med alla i kommunen som arbetar med ungdomar och barn. Arbetet i beredningen ska ledas av en politiskt tillsatt ordförande från majoriteten och alla politiska partier som finns i KF ska delta. För att majoriteten ska vara i majoritet i beredningen krävs det tretton ledamöter i beredningen. Sju från S och M och en från varje annat politiskt parti.
Majoriteten har sagt att det inte finns några hinder att tillsätta fullmäktigeberdedningar och denna fråga skulle vara mycket lämplig att hantera på detta sätt politiskt. Peter Knutsson påpekar att det är viktigt att arbeta långsiktigt oavsett majoritetskonstellation och ett gemensamt framtagande av en ungdomspolitisk plan som KF antar, anser jag vore mycket bra för att öka demokratiarbetet i kommunen. Vi måste börja med barnen för att få till en förändring , som Astrid Lindgren så klokt skrev på sin tid. Det gäller då som nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar