söndag 19 juli 2015

Strävan mot ordning

Lars Kepler var på Sommarkväll igår kväll. 

Jag googlar och finner denna intressanta beskrivning: 

"Bakom pseudonymen Lars Kepler står författarduon och äkta makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. Båda är erfarna författare sedan tidigare, och har flertalet hyllade böcker bakom sig. Idag har de valt att lägga all sin energi och kreativitet på böckerna om Joona Linna, den orädde och envise kriminalkommissarien från Stockholm.

Namnet Lars Kepler har skapats av två hyllningar. Förnamnet Lars kommer från den framgångsrike deckarförfattaren Stieg Larsson och efternamnet Kepler är lånat av vetenskapsmannen Johannes Kepler som under slutet av 1500-talet och början av 1600-talet gjorde ett flertal ansedda upptäckter inom bl. a astronomin.  "

Alexander och Alexandra har blivit kritiserade för att de skriver om så fruktansvärt bestialiska händelser. De förklarade att de skriver om sina egna rädslor och att alla böcker börjar med kaos men att allt slutar med ordning och trygghet. 

Det är deras drivkraft och attityd till sitt skrivande i deckargenren och de beskrev också att det är mycket inspirerande att skriva tillsammans men också mycket svårt. 

Tänk om man kan betrakta livet självt i den lilla skalan kring att alla människor själva drivs av att skapa ordning och ta ansvar för ordning omkring sig. Då skulle det inte skapas konflikter i samma utsträckning, tror jag utan människor skulle hellre sträva mot ordning, harmoni och trygghet och skapa en långsiktigt hållbar tillvaro, i det lilla och i det stora. Energikrävande men ändå det smartaste och minst destruktiva på sikt. Termodynamiken beskriver att allt strävar mot kaos och att det krävs energi för att skapa ordning...

Jag tror på att de goda krafterna vinner och att vi steg för steg arbetar mot ett bättre samhälle för alla. En bättre ordning, helt enkelt i det stora perspektivet. 

Vad tror du? 

Utställningen på NÄS om Krigsdagböckerna ställer en JA-NEJ-fråga till besökarna. Den lyder: Kommer det någonsin att vara fred överallt på jorden? Besökarna får svara genom att klippa en bit mattrasa och fästa i ett galler. På JA-sidan finns bara glada färger och på NEJ-sidan har utställningsproducenterna placerat en korg med svarta, bruna och vinröda färger. Konstverket som skapats talar sitt tydliga språk. Besök utställningen och begrunda historien. På DN finns också bra beskrivningar från överlevande från andra världskrigets koncentrationsläger. Snart finns inga fler av dem kvar i livet så deras berättelser måste berättas och DN gör det mycket bra, tycker jag. Mycket tänkvärt! Här är en av dem: 

http://www.dn.se/arkiv/kultur/det-vander-sig-i-magen-av-sds-propaganda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar