söndag 12 juli 2015

Loftahammar

Min rektor på Gamlebygymnasiet Sofie Alvarsson var en av de mest aktiva föräldrarna när Loftahammars skola räddades från nedläggning i Vösterviks kommun år 2012. S och M ville vid den tidpunkten lägga ner Blackstad, Loftahammar, Ukna och Odensvi. De två sistnämnda lades ner 2012. 

Hon bjöd in mig till ett motionslopp igår som syftade till att samla in pengar till barnen som går på Loftahammars skola. Vivassen runt heter loppet. Nästa år ska jag springa det. Iår blev det för kort varsel. 

Här kan du läsa mer om loppet och om Loftahammars intresseförening: http://www.loftahammar.com/index.php?option=com_rseventspro&layout=show&id=100:vivassen-runt-2015&Itemid=595

Jag inspirerades till att berätta för er om vad som gjorts och görs på andra orter där skolor hotas av nedläggning. En enorm kraft och ett stort engagemang för bygden skapas. Det har vi sett och ser i Djursdala, Gullringen, Rumskulla , Tuna och Pelarne denna vår sedan förslaget om nedläggning presenterades den 31/3 2015

Den 22/6 togs nedläggningsbeslutet av skolorna i Djursdala och Gullringen samt av förskolan i Pelarne. Rumskulla och Tuna andas ut. S och M väljer att bevara dessa skolor samtidigt som de signalerar samverkan med grannkommuner för att samordna skolorna kring dessa orter med Vena respektive Mariannelund. 

I Västervik lades flera skolor ner 2012. Resultatet är att kommunen nu tvingas att bygga nya skolor i Gamleby och Västervik för att kunna ta emot alla elever från landsbygden. Samtidigt står skollokaler i Almvik, Totebo, Lofta, Ukna och Odensvi tomma. Helhetsbilden av ekonomin och konsekvenserna av skolnedläggningarna måste genomföras före nämndsbudgetbesluten i KF i november. Vimmerby kommun saknar nämligen låneutrymme de närmaste åren för att kunna investera i en utbyggnad av Södra vi skola och en kraftfull renovering för 40 miljoner samt tillbyggnad av Astrid Lindgrens skola. De konsekvenserna måste analyseras snarast, anser jag. 

I Västervik har denna konsekvensanalys med jämförelser med liknande kommuner gjorts och slutsatsen är att skolnedläggningar inte ger de besparingar som kommunerna förväntat sig. 

https://landsbygdsutvecklaren.files.wordpress.com/2012/11/rpt_liknande_komm.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar