söndag 5 juli 2015

Vänortssamverkan och berikande nordiska möten

Under fyra intensiva dygn har vi tillsammans visat Vimmerby från sin bästa sida för delegationer från våra fyra nordiska vänorter. Kauhuva, Thorlakshöfn, Rygge och Skaerbaek. Föreningen Nordens styrelse har samordnat allt på ett förtjänstfullt sätt. Framförallt har styrelsen satsat på närproducerad mat av mycket god kvalitet. Allt från vilt kött på grillen i Flohult till hemlagad ostkaka på den nordiska festen. Jag tackade styrelsen med en blomma från Vimmerby kommun på den nordiska festen i Folkets park igår kväll. 

Vimmerby kommun fick en gåva från kommunchefen Gunnstein Omarsson från Thorlakshöfn på Island. Hela isländska gruppen sjöng Islands nationalsång på scenen . Borgmästaren och hans fru Berglind Haralsdottir har haft Bengt och Astrid Johansson som värdar.

De var mycket intresserade av Astrid Lindgren och planerar en resa med sina fyra döttrar redan nästa år. Vänortsutbytet skapar möten som leder till att Vimmerbys attraktionskraft ökar och det finns exempelvis stora möjligheter till lärarutbyte och elevutbyte mellan vänorterna framöver liksom erfarenhetsutbyte för besöksnäringen. Kauhuva har exempelvis den tredje största nöjesparken i Finland och har ett mycket rikt näringsliv med många småföretag liknande Vimmerby kommun. Det finns mycket att vinna på erfarenhetsutbyte med vänorterna tack vare att det finns väl inarbetade relationer mellan de olika Nordenföreningarna som går att utveckla ännu mer. 

Om två år arrangeras Nordenmötet av Island. Vi välkomnades alla varmt till Island av Borgmästare Omarsson och blivande ordförande för deras förening Halldor Sigurdsson och deras nuvarande ordförande Ester Hjartardottir. Det nordiska vänortssutbytet hade styrelsemöte på Näs i torsdags och då beslutades att utbytet ska involvera ungdomsutbyte i fortsättningen vilket Fredric Nygård driver tillsammans med Ann-Britt Frost med flera. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar