onsdag 23 december 2015

Julkrönika 2015

Summerar ett händelserikt år i Vimmerby kommun med denna julkrönika.

Först vill jag berätta om några positiva händelser i kommunen.

-Vimmerby kommun välkomnar en nettoökning av antalet Vimmerbybor med 87 personer. Vilket motsvarar skatteintäkter på 49000 gånger 87= 4,3 miljoner. 
- Vimarhaga och Borghaga har invigts och tagits i drift under året.
-Belysningen längs Borgrundan är installerad som Lisa Blom lagt som medborgarförslag och som Rein Soovik har motionerat om. Den satsningen är viktig för kommunens folkhälsoarbete.
-från och med årsskiftet införs ett friskvårdsbidrag på 500kr/ år vilket också är bra för folkhälsan i kommunen och ger bättre förutsättningar för träningsanläggningar och massörer. (Gynnar friskvård och småföretagandet inom tjänstesektorn)
- besöksnäringen gör ett mycket bra år och Astrid Lindgrens värld presenterar en mångmiljonsatsning i en ny miljö för Bröderna Lejonhjärta och en satsning på mer boende intill parken.
- Åbro gör ett mycket bra år vilket ger flera nya arbetstillfällen. De satsar också på en helt ny cidertillverkningsdel i gamla mejeriet vilket borgar för en viktig expansion på orten intill Krönsmons företagscenter. 
- Ljunghälls, Älö trä och Boklok gör också mycket bra resultat och nyanställer flera medarbetare. 
- Staffan Samuelsson utökar sin verksamhet vid Oxgården med det nya hållbara hotellprojektet Sedumgården. Där startas också boende för asylflyktingar i oktober i samverkan med föreningslivet och kommunen.
-Ingebo hagar är den första inom besöksnäringen i Vimmerby kommun som installerar en laddstation för elbilar.
- Tuna fortsätter att utveckla sin destination med bland annat restaurang i tågvagnar vid torget. Skolan räddas. 
-Vimmerby IF blir utsedda till årets ungdomsförening på fotbollsgalan, finaste och största priset i föreningens historia enligt BUDO.
- Rumskullla skola räddas och fiber byggs där i samverkan med Vimmerby kommun.
- Många hushåll i kommunen fiberansluts under året av Vimmerby fiber och Telia. 
- Kulturskolan utses till länets bästa och räddas från en nedskärning på 1.3 miljoner men tyvärr minskas den med 700 000kr och flera musikpedagoger flyttas över till andra tjänster i kommunen. Samverkan med Hultsfred gällande undervisning i blåsinstrument diskuteras liksom samverkan med studieförbund och föreningar inom kultur. 
-Idrottsprestationer och musikprestationer av Vimmerbybor och av utflyttade Vimmerbybor levereras. Jesper Svensson, Matilda Sjöström, Linnea Nestor, Julia Karlsson, Elin Namieks, Isabella Bexell, Jonathan Green, Kim Karlsson, Viktor Wall och Sebasitian Åkesson för att nämna några talanger som varit framgångsrika. 
-Nöjeslivet i Vimmerby expanderar stabilt med två nattklubbar, Prime och Kharma.
- Astrid Lindgrens Näs inviger kapitel två i trädgårdssatsningen och sätter besöksrekord med 38000besökare. 
-Älgparken gör också ett bra år och sätter rekord med 28000 besökare 2015.
- Beathe Skaate arbetar hårt med handelsutveckling. Kvällsöppet i Vimmerbys butiker samt ett sommartorg som uppskattas av både medborgarna och besökarna är kraftfulla steg i rätt riktning för att öka attraktionskraften och utveckla destinationen. En handelsutvecklingsplan tas fram. 
- Vimmerby utses till den femte bästa julstaden tack vare samverkan kring satsningen "Jul i Vimmerby"
- Dagens Vimmerby och Vimmerby tidning har utvecklat den lokala mediarapporteringen på ett betydelsefullt sätt för den lokala demokratin och medborgardialogen har ökat under året via sociala medier. Den politiska debatten har tyvärr samtidigt blivit hårdare i tonen. Den politiska dialogen mellan majoritet och opposition behöver förbättras. Tomas Peterson tillträder som kommunstyrelsens ordförande efter Micael Glennfalk som tvingas att sluta på grund av hälsoskäl i september. 
- Tomas Peterson öppnar upp för att oppositionen ska få bli mer delaktig i kommunens budgetprocess  mm jämfört med 2015. Det välkomnas av Företagarna med flera. 

Nu till det politiska skeendet i kommunen 2015:

Året inleddes med att S och M startade sin budgetprocess på Gränsö den 29-30 januari tillsammans med kommunens ledande förvaltningschefer. Den 31 mars presenterades förslag till rambudget för oppositionen på ett möte på VEMAB. Chocken blev total när det presenterades  nedläggning av fyra skolor och två förskolor på landsbygden och ett investeringsstopp. Centerpartiet bjöd intill ett möte i Plenisalen den 1/4 för allmänheten och Plenisalen fylldes av oroliga människor från kransorterna som skulle drabbas av skolnedläggning, Pelarne, Djursdala, Tuna, Rumskullla och Gullringen . 

Vimmerby fiber skulle nu endast få investera för de medel som man tog in på anslutningsavgifter. Beräkningar och kalkyler har inte redovisats kring intäkter och kostnader för Vimmerby fiber varför vi i C nu skrivit till kommunfullmäktiges presidium och föreslagit att kommunens revisorer ska granska projektet. Kommunstyrelsen har också den 15/12 gett ett uppdrag till Peter Högberg och Tomas Peterson om att Vimmerby fiber ska granskas externt. 

Skrivelse till kommunfullmäktiges presidium den 21/12 2015

Centerpartiet i Vimmerby vill med denna skrivelse uppmärksamma kommunfullmäktiges presidium att det finns behov av en granskning av ekonomin och uppföljning av kommunfullmäktiges beslut vad gäller fiberutbyggnaden i kommunal regi i samverkan med ITSAM. 
Centerpartiet föreslår kommunfullmäktiges presidium att föreslå kommunfullmäktige 

Att uppdra till kommunens revisorer att göra en djupgranskning av "Vimmerby fiber"

Att särskilt titta på att fiberstyrgruppen följt sitt mandat enligt instruktion beslutad av Kommunfullmäktige 

Att granska den ekonomiska styrningen och uppfyllelse mot budget.

Att titta på hur väl projektledningen fungerat.


Att avgöra om det finns behov av en extern revision.


Ingela Nilsson Nachtweij, gruppledare Centerpartiet
Erik Paulsson , ledamot i fiberstyrgruppen för oppositionen

Våren kantades därefter av hårt arbete för att rädda skolorna och till slut lyckades vi övertyga S och M om att bevara skolorna i Tuna och Rumskullla samt förskolan i Djursdala. Nedläggningsbeslut av Brännebro skola i Gullringen, Djursdala skola samt Pelarne förskola togs i samband med rambudgetbeslutet den 22/6 trots att Peter Fjällgård redan i början av maj, lämnat in ett folkinitiativ om att folkomrösta som skolnedläggningen.

Sedan följde en intensiv period för kultur och fritidsnämnden som skulle beskriva i detalj hur man skulle klara en ramminskning med tre miljoner. Nedskärning av Kulturskolan med 1.3 miljoner föreslogs vilket förhandlades med KD och C ner till 700000kr på ett nämndmöte. 

Centerpartiets gruppmöte ville annorlunda då ekonomin i kommunen presenterade en ljusning. C föreslog på KF i november då budgeten skulle antas för 2016 en ramhöjning med en miljon på kultur och fritid för att rädda Kulturskolan och en ramminskning på kommunstyrelsen med en miljon i form av minskad IT, färre mellanchefer, borttagande av ett kommunalråd mm. 

För BUN föreslog den samlade oppositionen borttagande av förskoleteamet, färre områdeschefer, samlad skoldag samt minskad IT för att spara på det och samtidigt bevara skolorna. 

M och S stod tyvärr fast vid att lägga ner skolorna i Gullringen, Djursdala och förskolan i Pelarne. 

Skatten höjdes med 50 öre för 2016 och nu har Vimmerby länets högsta skattesats och länets högsta låneskuld per invånare . Tredje högsta låneskuld per invånare i landet. 

M och S har även lagt förslag om att lägga ner kolloverksamheten i Stjärnevik utan att diskutera den frågan med Södra vi IF som driver den verksamheten. 

Alla dessa nedläggningar som drabbar barnen i Vimmerby och som måste göras för att vi dels har investerat alldeles för mycket år 2013 och dels inte har minskat våra kostnader i nämnderna i tillräcklig omfattning, väcker stor opinion. 

Den 21 februari ska vi folkomrösta om skolnedläggningarna. Det kommer att kosta kommunen 600 000kr och jag har föreslagit att vi skjuter på den folkomröstningen och gör den i samband med valet 2018 och låter skolorna vara tills dess. Men det har inte S och M gått med på. 

Nu krävs det enligt Tomas Peterson ett valdeltagande på minst 50% för att majoriteten i kommunfullmäktige ska lyssna på vad folket uttrycker den 21/2. Därför är det extra viktigt att alla går och röstar och använder sin demokratiska rättighet för att uttrycka sin mening i denna fråga. Hur ska landsbygden utvecklas i Vimmerby kommun? Det är vad frågan handlar om i grunden, som jag ser det.
Därför har jag lagt denna interpellation till kommunfullmäktige i januari: 
Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Tomas Petersson
Hur ska landsbygden utvecklas i Vimmerby ?
Vimmerby kommunfullmäktige tillsatte en landsbygdsberedning år 2013 med alla politiska partier i kommunen som deltagare. Beredningen fick uppdraget att ta fram ett landsbygdspolitiskt handlingsprogram för Vimmerby kommun. Arbetet leddes av Sören Sjöholm och presenterades på kommunfullmäktiges marssammanträde 2014.
Därefter har programmet remitterats och synpunkter har inhämtats från alla partigrupper och alla nämnder. Målet var ett antagande i juni 2014 för att programmet skulle kunna verkställas snarast.
Hittills har vi sett majoriteten leverera nedläggning av skolor, utebliven investering i GC-väg i Gullringen, avstannat fiberprojekt på landsbygden vad gäller stamfiber mm. Ingen satsning som gynnar landsbygdens utveckling har ännu presterats av S och M i samverkan under denna mandatperiod.
Därför undrar vi i Centerpartiet i Vimmerby:
1. När kommer kommunfullmäktige ha det landsbygdspolitiska handlingsprogrammet på sin kungörelse och när kommer landsbygdsfrågorna att arbetas med mer fokuserat av den nuvarande politiska majoriteten?
2. Avser S och M att tillsätta en landsbygdsutvecklare i kommunen?
3. Vilka mål och visioner för landsbygden har S och M i sin samverkan ?
4. Vilka satsningar planeras av kommunledningen under resten av denna mandatperiod för att hela kommunen ska utvecklas?
Ingela Nilsson Nachtweij
Centerpartiet i Vimmerby

Avslutningsvis vill jag önska alla som läser mina rader en riktigt GOD JUL!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar