onsdag 22 juni 2011

Sopberget?

Sopor har vi gott om i Vimmerby. 181 plats i Avfall Sveriges tabell över inrapporterade sopmängder/invånare. 248 kilo sopor kan jämföras med vår grannkommun Eksjö som har 124 kilo per invånare. (hälften!)Där har man sedan länge utsortering av organiskt material och jag efterlyser detta i Vimmerby.

Den organiska delen av hushållssoporna går utmärkt att röta och om allt detta material rötades i Kalmar län skulle det ge 17 GWh energi. Det skulle kunna ge stora mängder fordonsbränsle till bilar, tåg, lastbilar och framförallt bussar. År 2017 kommer det att behöva tankas 14 bussar med biogas i Vimmerby om KLTs upphandling blir som man KLT planerar. Vi behöver planera strategiskt och i samverkan med att skapa förutsättningar för lönsam biogasproduktion i Vimmerby.

Vimmerby behöver skapa goda förutsättningar för bättre sopsortering. Pinsamt att vi slänger dubbelt så många kilon som vår grannkommun. Turismen kanske är en delorsak men det finns flera framträdande turistkommuner som ligger högt på listan och som förmodligen har klarat av sin sopsortering bättre än oss trots besöksnäringens extra tillskott av sopor. Här är Vimmerby nästan sämst i klassen tyvärr. Politiska beslut behövs för att införa utsortering av organiskt material och information om hur man sorterar och vart man vänder sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar