lördag 27 oktober 2012

Affärsplan på G för bredband

Skattepengar ska hanteras ansvarsfullt. Det är ambitionen. Därför ska det bli spännande att studera Vimmerby energi och miljö AB :s affärsplan för Vimmerby fiber som de just nu arbetar fram.

Det finns flera olika alternativ för byggnationen av bredband mellan Kisa och Vimmerby vilket presenterats på Rotary häromdagen. Vilken vi väljer beror givetvis på kalkylen och vilka bidrag som vi kan få.

MEN den bästa lösningen vore väl att privata pengar hjälper till med kommunens bredbandsinvesteringar tycker jag tills motsatsen bevisats.

Affärsplanen hoppas jag visar hur stor kostnad som kommunen behöver ta de närmaste åren och tydligt beskriver vilka etapper som kostar och vilka etapper som är lönsamma och går med vinst och med hur mycket så att landsbygden snarast fibreras i hela kommunen. Det måste också framgå vilken anslutningsgrad som krävs och vilken kostnad som varje fastighet får betala för 1000 MB.

Det är ju allas mål att bygga bredband kostnadseffektivt men på detta område är det visst bara vi i Centerpartiet som vill samverka med marknaden och skälet är givetvis att slippa höja skatten på grund av alltför stora initiala kostnader för bredbandsutbyggnad. Många fastigheter uttrycker inte ännu behov av fiber så exempelvis Pelarne är unika på det sättet.

Jag tror att vi hittar en bra kompromiss i detta. Tillsammans får vi hela Vimmerby att växa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar