måndag 22 oktober 2012

Slutrapport i fokus!

Dagen skall ägnas åt slutrappportskrivande och planering av slutseminarie i Stockholm den 23 november med fokus på framtidens Biogasaffärer. Jag har varit projektledare för en subventionerad rådgivningssatsning i tre år som genomfört cirka etthundra biogasrådgivingar från Skåne till Norrbotten. Nu ska säcken knytas ihop med fokus på framtiden. Många utmaningar finns men i vågskålen ligger möjligheter till mer självförsörjning av energi på den egna gården i form av el och värme samt möjligheter till samverkansanläggningar för fordonsgas. Lantbrukare i Sverige är mycket intresserade av dessa möjligheter och en omställning till mer fossiloberoende produktion är fokus för många då kostnaden för att fylla dieseltanken blir större och större. Energieffektivisering är en faktor som kan skapa bättre lönsamhet och mindre klimatpåverkan. Där ökar intresset märkbart jämfört med för bara några år sedan. Möjligheter till goda råd är inte dyra på detta område. Man kan nämligen få energikartläggningscheck eller greppas energikollen för några tusenlappar i egenfinansiering. Pengar som snabbt kan betala sig i form av lägre energiförbrukning.

Per Åke Svensson deltog i en politikerträff med regionförbundet i Kalmar om statusen och framtida biogassatsningar i kommunerna. Rapporten från mötet pekar på många utmaningar men också att många kommuner står i startgroparna för omställningsarbete till mer biogasproduktion. Nu finns gasmask i Kalmar, Västervik och Oskarshamn. Nästa ort kanske är Vimmerby som bygger biogasmack eller hinner Emmaboda före? Mer än en halv miljon besökare behöver en biogasmack i Vimmerby och våra sopbilar och bussar behöver förnybart bränsle i högre utsträckning. Våra bussbolag på orten är framgångsrika och kör redan biogasbussar på flera orter. Finns tillgång till biogas är det lätt för de lokala bussbolagen att ställa om, men det krävs vilja och mod och kraftfullt arbete för att hitta den optimala biogaslösningen. Tyvärr verkar det som att denna fråga inte är i fokus för styrelsen för VEMAB just nu. Hoppas att jag har fel då denna framtidssatsning skulle ge mycket good will för kommunen och visa på framtidsfokus. Många kommuner beskriver sina biogassatsningar som tuffa att få ihop men ändå inspirerande då en biogassatsning innebär så mycket mer än energiproduktion. Jag hade nöjet att besöka Karpalunds biogasanläggning i Kristianstad i torsdags. Där produceras 41 GWh varav 39 uppgraderas till fordonsgas. Platschefen beskrev stolt deras utveckling och hur man nu samlar in matavfall från 17 kommuner och efter att detta förbehandlats i Malmö så rötas det i Kristianstad. Västervik vill eventuellt bygga en liknande anläggning som i Malmö för norra länet och samtal med intresserade kommuner har påbörjats enligt minnesanteckningar från tisdagens möte i Kalmar. Är detta en möjlighet så påverkar det den politiska strypgreppens arbete med nytt avfallsbehandlingssystem. Finns ekonomin i en förbehandlingsanläggning i norra länet? Kan regionförbundet hjälpa oss att utreda den frågan?

Ikväll är det gruppmöte med såväl centerpartiet som alliansen. Spännande frågor om kylmat, fler tillagningskök, taxi och äldreomsorgen väntar. Hur och var man ska bygga nya bostäder är också en viktig fråga. Centerpartiet är engagerat och redo att fokusera framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar