måndag 6 januari 2014

Motionshantering och PM till KS i Vimmerby kommun

Jag skrev en motion i höstas om att motionshanteringen i Vimmerby kommun ska snabbas upp och bli effektivare. Som nybliven fullmäktigeordförande tycker jag att denna demokratiska rättighet för fullmäktigeledamöter ska tas på största allvar.

Min tanke med motionen är att motionsverktyget effektivit ska kunna användas för alla fullmäktigeledamöter som vill bidra med nya förslag och förbättringar. En brist har varit att motioner ibland har hamnat i långbänk tidigare.

Kommunkansliet har snabbt berett denna motion och förslaget är nu att kommunstyrelsen ska få ansvaret för att prioritera hur snabbt och på vilket sätt som inlämnad motion ska hanteras.

Ett mycket bra förslag då det förhoppningsvis inte kommer att kunna ske en sådan fadäs igen som att Centerpartiets motion om en attraktiv arbetsplats (finns inkopierad i detta blogginlägg nedan) inte hanterades i tid för att budgeten skulle kunna ta med kostnader för att stärka Vimmerby som arbetsgivare. Den motionen handlade om att ta fram ett åtgärdspaket för att göra Vimmerby kommun till en attraktivare arbetsplats med handlingsplan och kostnadsförslag som vi skulle hantera i budget för år 2014-15.

I detta sammanhang påstods det från oppostionen att förhala motioner är ett sätt att undvika eller skjuta fram det som motionen syftar till. Det får vara hur det vill med den saken och hur personalchefen och presidiet har agerat om denna motion vill jag inte spekulera kring mer än att jag konstaterar att Vimmerby kommun kunde ha varit en mer framgångsrik kommun om vår motion hade hanterats snabbare och att man hade läst och agerat utifrån att-satsernas innehåll. Där stod det nämligen i en av att-satserna att det skulle tas fram en handlingsplan med kostnadsförslag till budetarbetet 2013 för budgeten 2014-15. Nu får Vimmerby kommun vänta till 2016 med att införa de åtgärder som man just nu i grupper tar fram (vår motion bifölls nämligen efter att budgeten var antagen). Möjligen kan man göra tilläggsanslag men som ekonomin och kostnadsläget ser ut just nu så ser det tufft ut med tilläggsanslag. Personligen tycker jag givetvis att det bör göras men när detta diskuterades så lät det inte som att det största allianspartiet var intresserat av att lägga några pengar på personalförmåner över huvudtaget. Och ändå förvånas många över att det är svårrekryterat till kommunens tjänster. Ekvationen går inte ihop för mig. Enkel matematik. En god arbetsgivare och en god arbetsplats har inga problem med att varken rekrytera personal eller att få kompetent personal att vara kvar och leverera goda arbetinsatser. Här har Vimmerby kommun en hel del att göra! Framtidsfokus och förbättringsmöjligheterna måste tydliggöras snarast och åtgärdspaket måste fram.

Men man kanske skulle ha gjort som Carl-Axel Centerstig uttryckte i Vimmerby tidning nämligen att bygga ut Krönsmon i etapper och inte hela på en och samma gång. Det föreslog Anna Svensson på ett KS-möte där denna fråga diskuterades och då hon var ersättare för PerÅke Svensson men hon lyssnades inte på. Kanhända att det hade sparat åtskillga miljoner att ränta på för Vimmerby kommun. Därom vet vi inget men vi vet nu att det kommer att kosta 72 miljoner med nuvarande upplägg. Hoppas verkligen att företagen kommer snart till alla dyra, fina stenfria tomter...

Åter till motionshanteringen så kan jag konstatera att Centerpartiets motion om driftskalkyler på alla kommunens byggnationer och solelplanering vad gäller taklutning och husens orientering för att optimera solelproduktion, ännu inte hanterats. Den lämnades in år 2012. När kommer den tillbaka till KF för beslut? Någon som vet. Varför skulle någon vilja förhala den? Vad finns att förlora? Inget, som jag ser det. Bara vinster för alla! Finns det för lite resurser för att tjänstemännen ska hinna skriva fram motionerna? Jag vet att kommunkansliet skickar ut dem till nämnderna men det verkar som att de fastnar ibland, trots påminnelser.

Man kanske ska tänka om och tänka nytt!

Vänsterpartiets Lars Johansson har lämnat in ett PM till KS precis som KSO brukar göra så det ska jag börja med tror jag och det första PM-et ska bli samma som min motion om att återinföra Brevet hemifrån Det PM-et ska jag lämna in imorgon. Hoppas att presidiet kan hantera det PM-et snabbt för 50 000 kr är varje ny medborgare som skriver sig i Vimmerby värd och det kan bli många sköna skattekronor till vård, skola och omsorg om vi lyckas få hit hemvändare eller nya medborgare som hört talas om vår attraktiva kommun. Varmt välkomna till Vimmerby! Tillsammans växer vi!


MOTION

Till Vimmerby kommunfullmäktige

”Vimmerby kommun – den goda arbetsplatsen”

Vimmerby kommun behöver förbättra sig som arbetsgivare. När 40-talisterna och 50-talisterna skall ersättas behöver Vimmerby se över hur man kan attrahera de bästa på arbetsmarknaden. Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli stor. Vimmerby kommun har som alla kommuner en stor andel arbetstagare som snart skall gå i pension och ersättas av yngre personal. Idag ställer arbetstagare höga krav på sina arbetsgivare. Vi föreslår därför att Vimmerby kommun skall se över och förbereda sig grundligt för denna omställning och även se till att befintlig personal trivs och förblir frisk och arbetsför.

Personalens uthållighet och hälsa är avgörande för dess prestationer och trivsel. En god arbetsplats satsar på personalen.

” Cost-benefit”-analyser visar vilken god investering det är att satsa på exempelvis friskvård för en arbetsgivare. Vimmerby kommun ska vara en föredömlig arbetsgivare samt stå som inspiratör och förebild för andra arbetsgivare i kommunen genom införandet av ett modernt friskvårdsbidrag. Onda axlar och nackar, stress mm blir allt vanligare i samhället och ett effektivt friskvårdsbidrag kan löna sig på flera plan för såväl den enskilde löntagaren som arbetsgivaren, tack vare ökat välmående, färre sjukskrivningar och högre prestationer.

Det är även viktigt att personal på alla nivåer kan utvecklas på arbetsplatsen i samråd med sin chef och utifrån arbetstagarens önskemål och ambitioner. Framtiden kommer att kräva goda ledare och det kommer att bli svårt att hitta rätt kompetens för att utveckla och driva kommunen framåt. Därför föreslår vi att Vimmerby kommun skall arbeta fram en strategi för hur man åter ska bli den kommun i Sverige som blir utsedd till Sveriges bästa  när det gäller personalens hälsa.

Vi föreslår att

-          Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en bred arbetsgrupp som tar fram ett förslag till hur Vimmerby skall bli ”Den goda arbetsplatsen” utifrån erfarenheter från andra kommuner, tidigare erfarenheter från den egna kommunen samt aktuell forskning på området

-          arbetsgruppen tar fram en strategisk plan i flera punkter bland annat en strategi för hur varje medarbetare skall utvecklas samt en tidsplanering med kostnadsförslag som kan hanteras i budgetarbetet 2013.

Vimmerby 2012 04 16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar