onsdag 30 juli 2014

Astrid Lindgrens Näs finansiering

I gårdagens tidning fanns en halvsida om Näs som byggde på Anna Svenssons och mitt utspel om dess långsiktiga finansiering. 

Jag anser att det är rimligt att regionförbund och stat medfinansierar denna satsning. En kommun ska prioritera kostnader för vård, skola och omsorg för medborgarna och leverera dessa tjänster till sina invånare. 

För mig blir det svårt att motivera Vimmerbys skattebetalare att medfinansiera Näs med tre miljoner årligen utan en plan för att på sikt bli mindre beroende av kommunens skattepengar. Vad gäller kultur så vill jag exempelvis prioritera vår kulturskola i första hand som jobbar direkt med Vimmerbybornas barn.

När man nu valt att sätta staket och ta inträde till anläggningen så har man minskat Vimmerbybornas tillgänglighet och därmed startat en resa mot en anläggning som bör finasieras av EU , stat, region och besökarnas biljettintäkter. Men det viktiga är att det blir tydliga politiska spelregler via ägardirektiven. 

Vilka pengar har styrelsen ansökt från regionen vad gäller länets kulturpengar? Vore det inte rimligt att KLT ger subventionerade resor till Vimmerby för skolklasser som vill besöka utställningen om Astrid Lindgren på Näs? Så görs ju till Kalmar för besök på Kronan och Länsmuseet . Vad kostar Konsthallen i Kalmar för Vimmerbyborna ? Hur ofta är Vimmerbyborna där och tar del av sin skattefinansiering? 

Många frågor bör diskuteras djupt före beslut och timingen är perfekt som jag ser det. Vi måste våga lyfta denna fråga för om man lyssnar på Vimmerbyborna så är detta en viktig fråga. Ägardirektiven ska ändras i höst enligt beslut i KF i juni med anledning av budgeten så då måste vi alla få tid att debattera och diskutera dessas innehåll innan beslut ska fattas. 

Astrid Lindgrens Näs är en välskött och fantastisk anläggning som leds och sköts av engagerad personal. Därom finns inga tvivel. Dess långsiktiga finansiering och tydlighet från politiken krävs av oss lokala politiker för att dess utveckling ska bli realistisk utifrån Vimmerbybornas skattepengar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar