Centerpartiet ser mycket allvarligt på miljösituationen i ett av världens
största innanhav. Larmrapporter om döda bottnar och giftalger haglar,
i synnerhet nu på sommaren när vi vistas i skärgården. Problemen beror till största del på tidigare decenniers försummelser - sett till vad som sker idag sänker Sverige sina landbaserade utsläpp av kväve och fosfor mer och mer för varje år. Dessutom ställs allt högre miljökrav på sjöfarten, inte minst tack vare Centerpartiets arbete i regeringen.
De åtgärder som krävs ska dock vara väl underbyggda av forskning och
göras med förnuft. Därför blir vi häpna när Miljöpartiet vill att allt lantbruk runt
Östersjön ska bedrivas ekologiskt för att åstadkomma ett friskare och mer levande innanhav.
Ekologisk produktion är mycket bra och på många sätt föredömlig men när
det gäller näringsläckage så är faktiskt skillnaderna jämfört med det konventionella lantbruket väldigt små. Svenska bönder ligger dessutom redan i framkant när det gäller att arbeta med miljöförbättrande åtgärder, särskilt när det gäller påverkan på havsmiljön. De belastar inte sina åkrar med ens en tredjedel så mycket kväve som vad exempelvis danska bönder gör. Bättre rening vid alla kommunala reningsverk och bättre
grepp om näringsämnen i samband med all gödsling är två mycket
effektivare åtgärder än att tvångsomställa allt lantbruk till ekologisk
produktion. Miljöminister Lena Ek och Centerpartiet har de bästa förslagen för att komma tillrätta med Östersjöns historiska miljöskuld. Det sker genom tätt samarbete med andra Östersjöländer och tryck på att EUs länder steg för steg implementerar det gemensamma havsmiljödirektivet, samtidigt som sjöfarten får lika höga miljökrav på sig som vi ställer på fordon som rullar på våra vägar. Att punktbeskatta svenska lantbrukare, utan hänsyn till hur de ska konkurrera med bönder i våra grannländer, är tom symbolpolitik som inte skapar någon betydande miljönytta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar