lördag 30 maj 2015

HELA VÄRLDEN BRINNER, skrev Astrid Lindgren år 1940!

Det händer mycket i Vimmerby och sammantaget ökar det attraktionskraften när kulturlivet expanderar på många olika sätt. 

Igår invigdes den nya utställningen på Astrid Lindgrens Näs "Hela Världen brinner" och Mona Sahlin höll ett brandtal om hur viktigt det är med demokratiarbete för att "bränder" inte bara ska släckas utan också för att det ska undvikas nya brandhärdar (konflikthärdar) i världen. Hon beskrev hur vi arbetar för att släcka bränder men att det också är viktigt att reflektera kring hur vi ska arbeta för att undvika att "bränder " uppstår. Demokratiarbete, diplomati och kommunikation tror jag är det bästa arbetssättet för att undvika fler konflikter i världen. En förebild i det arbetet är den kloke medlaren Jan Eliasson, tycker jag.

Kjell-Åke Hansson frågade efter hennes tal om hon trodde att det någon gång skulle sluta att startas nya bränder. Mona Sahlin svarade nej med eftertryck och förklarade att det ibland krävs bränder för att trycka tillbaka extremister och diktaturer. Men hon trodde på att antalet konflikter i världen kommer att minska i takt med att demokratiarbetet ökar. Det är min tolkning av hennes svar. 

Nästa helg firas den svenska nationaldagen i Källängsparken. Då ska kommunfullmäktiges ordförande Lennart Nygren hälsa alla nya medborgare välkomna. Förra året läste jag upp namnen på de 67 nya medborgare som anslutit sig till Vimmerby och Sverige när nationaldagen firades på Astrid Lindgrens Näs. Det var en mäktig upplevelse som jag inledde med att läsa en dikt av Johan Zedig. Återges nedan på nytt. 

Jasenko Seimovic som ska efterträda Marit Paulsen i Bryssel berättade på Samhällsgalan i förrgår om hur han ansåg att Sverige måste anpassas för att leva globaliserat. Det tror jag också och vi måste anstränga oss för att öka förståelsen och därmed inkludera fler i samhället, unga som gamla, utrikesfödda som inrikesfödda. Så tror jag att konflikter i världen kan minska. Vi måste öka globaliseringen och utbytet mellan olika kulturer och nationaliteter. Då ökar förståelsen för att vi alla är vanliga människor med samma grundläggande behov oavsett hudfärg, religion eller födelseort. 


Tänk er helvetet här på jorden
tänk er ondskan som styr

Tänk er våldet som en vardag
tänk er att sveket gör dig yr

Tänk er att livet inte längre har ett värde
tänk er att hatet är allt du ser

Tänk er att din medmänniska har ett pris
tänk er lusten till förnedring, plötsligt vill man ha mer

Tänk er smaken av förakt som en lyx
tänk er hur falskheter tar över kroppens varje cell

Tänk er att själen förlorar sin kraft
tänk er känslan , kväll efter kväll

Tänk om vi vågar börja tro igen
tänk om vi försiktigt vågar sträcka ut en hand

Tänk om vi ser annat än färgen på ett skinn
tänk er lyckan, där alla får tillhöra ett land

Tänk tanken om att vi är lika mycket värda
tänk er att våga lita på varann, och slippa alla kval 

Tänk er ett Nationaldagsfirande
där gemenskap är det enda som krävs av ett tal

Av Johan Zedig, Mariannelund 

Jag vill ge er ett lästips om barnuppfostran i olika kulturer av Ingela Olsson. 60 sidor ögonöppnare http://www.ingelaolsson.se/dokument/Barnuppf_2012_07_30.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar