onsdag 20 maj 2015

Pressmeddelandet som syftar till att jobba vidare med kommunens ekonomiska situation

Nedanstående pressmeddelande skickades efter att C , KD, V och Mp haft ett gemensamt gruppmöte i måndags kväll. Syftet var att komma vidare i diskussionerna om hur vi kan komma tillrätta med kommunens ekonomi och samtidigt utveckla hela kommunens potential. Cirka 25 personer var eniga kring att skicka detta pressmeddelande och vi beklagar att majoriteten nu avbrutit de samtal som inleddes tisdagen den 5 maj 2015. Vi måste arbeta konstruktivt och framåtsyftande för att dels genomföra den folkomröstning skyndsamt som 3500 Vimmerbybor skrivit under och dels komma fram till fler besparingsförslag som kan utveckla hela kommunen och bevara landsbygdsskolorna och förskolorna. Under pressmeddelandet finns de tolv punkter som oppositionen lade i en protokollsanteckning på budgetdialogen i KS igår. Vi kommer att beräkna och diskutera dessa förslag inför rambudgetbeslutet den 2/6 i KS. 


PRESSMEDDELANDE

På torsdagens möte presenterade majoriteten ett förslag som bevarar några av de skolor som de tidigare ville lägga ner. Skälet var orimliga restider för barnen. 

Oppositionen välkomnar detta initiativ och kommer att arbeta vidare för att motivera majoriteten att släppa förslaget att lägga ner återstående skolor och förskolor. 

Ingela Nilsson Nachtweij, gruppledare Centerpartiet
Lars Johansson, Gruppledare Vänsterpartiet 
Sven Weckfors , Gruppledare Kristdemokraterna
Caroline Axelsson, Gruppledare, Miljöpartiet 


Oppositionen vill lämna nedanstående lista som vi önskar beräkningar och konsekvensbeskrivningar på för att kunna lägga rambudgetförslag den 2/6.

1. IT-kostnader effektivisering 
a. Färre antal enheter per anställd
b. Ny tjänstekatalog utifrån verksamheternas behov
c. Förändrad fördelning av grundavgiften mellan kommunerna i ITSAM
d. Flexibelt utbytesintervall
e. Färre program utanför ITSAM , skrotning av program
f. Billigare elevdatorer 

2. IT-kostnader , satsning
à. Mer IT-stöd
b. Utveckling av IT i verksamheterna som till exempel IT i hemtjänsten som testas av Hultsfred 

3. Ta bort förskoleteamet 

4. Ta bort trädgårdsmästare och/eller minskad ambition

5. Flexibel skolstart och borttagande av en skolskjuts på eftermiddagstimmar från alla skolenheter.

6. Förstärka föreningslivet genom att effektivisera Kulturskolan. Halvering av antalet kurser kvällstid. 

7. Satsa på huvudbiblioteket och samtidigt effektivisera genom att lägga ned filialbiblioteken eller starta samverkan med exempelvis närbutik eller servicepunkter. 

8. Effektivare lokalutnyttjande genom att aktivera lokalstyrgruppen. (Vimarhem, KS, BUN , SOC) Hur mycket har sparats genom denna samverkan tidigare år? 

9. Kostnadsberäkning och besparingsmöjligheter för en skolstrukturförändring genom att slå samman de två högstadierna.

10. Kostnad för en punkthöjning av sjuksköterskornas löner med 5000:-/månad för att lyckas bemanna tjänsterna. Vi förlorar 2 milj. varje år på att dessa tjänster inte är tillsatta.

11. Ej anställa en ny kultur och fritidschef. 

12. Kostnad för en satsning på "hemrehab" liknande Kalmar och Västervik som är anpassad till Vimmerbys förutsättningar. Besparingsberäkning på några års sikt. 

Ingela Nilsson Nachtweij C,

Lars Johansson V

Sven Weckfors, KD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar