söndag 17 maj 2015

Sjukskrivningarna måste minska!

Jag läser SKLs rekommendationer för hur man kan jobba med att minska sjukskrivningarna i en kommun. 

http://skl.se/arbetsgivarfragor/arbetsmiljo/rehabiliteringarbetsanpassning.132.html

Det finns även olika policies som kommuner kan jobba efter. http://www.emmaboda.se/Om-kommunen/Styrande-dokument/

Vimmerby kommun har ett ökande antal sjukskrivningar i vissa grupper och det måste arbetas mer strategiskt för att minska sjuktalen. 

Det är stora kostnader men även personligt lidande bakom höga sjukskrivningstal och därför är det så viktigt att arbeta för att bli en ännu bättre arbetsgivare. 

Personalavdelningen kommer att tilldelas mer pengar för att arbeta med dessa frågor samtidigt som det införs ett friskvårdsbidrag till alla kommunens anställda. Den delen av min motion om att Vimmerby behöver bli en bättre arbetsgivare har därmed blivit verkställd. 

Men det finns mer att göra. Finns det en policy för Vimmerby kommun hur man arbetar med rehab. Hoppas det även om det inte går att hitta den på hemsidan. Googlar man på policy på Vimmerby kommuns hemsida får man detta resultat: http://www.vimmerby.se/sok/?query=Policy+&mainpn=1

Min bifallna motion kan du läsa här: https://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Politik/Motioner/Vimmerby-kommun--den-goda-arbetsplatsen-/

Det finns mycket pengar att spara på minskade sjukskrivningar och vårt möte med BUN igår innebar att vi fick information om sjukskrivningsläget inom den förvaltningen. Sjukskrivningarna ökar inom förskolan nu vilket troligen beror på ett ökat tryck på den verksamheten med fler brn som skrivs in redan i ettårsåldern. Det i sin tur kan tolkas som positivt när det tyder på att arbetsmarknaden ser bra ut i Vimmerby. Men då måste resurserna fördelas så att förskolans personal klarar den ökande andelen små barn. 6.35 barn per anställd är det nyckeltalet som vi fick av BUN vilket kan jämföras med 5.0 som KF fick presenterat av Magnus Gustafsson när han presenterade sitt förslag för att rädda landsbygdsskolorna. 

Attraktionskraften ökar när förskolan och skolan är bra. Landsbygdsskolorna ökar attraktionskraften och lockar de som är välutbildade och som vill flytta till Vimmerby kommun enligt flera som jag diskuterat denna fråga med. Nedläggning av landsbygdsskolorna får därför långt större konsekvenser än vad många tror och den 25 maj kommer jag att få ett interpellationssvar och en debatt om olika frågor kring konsekvensanalyser av skolnedläggningarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar