onsdag 22 maj 2013

KS-resa

Igår var KS på sin årliga resa ut i verkligheten och denna gång var fokus österut kan man säga. Vi var på Frödinge mejeri, hos Håkan Jonssons Fläsk från glada grisar, Virums älgpark och Turista i Tuna.

Dagen var mycket lyckat och vi fick möta engagerade och hängivna människor som satsar helhjärtat på sina verksamheter. Vimmerby har många riktigt framstående och nytänkande företagsamma människor och det måste kommunen stötta på bästa sätt.

En sak som framställdes tydligt av Kjell Svensson på Virum är att Vimmerby behöver en TURISTCHEF snarast. Ulf berg gör ett mycket bra arbete men en ort som har så stor turism behöver en TURISTCHEF som kan driva och skapa viktiga samarbeten. Frågan ägs av den ekonomiska föreningen som sköter turistbyrån i Vimmerby och det ska bli spännande att läsa om hur de resonerade på sin stämma igår kväll i denna fråga.

Frödinge mejeri storsatsar med sina nya ägare Procordia /ORKLA och det var intressant att se deras verksamhet. Synd att det dock inte finns möjlighet att använda svenska ägg till Frödinge ostkaka. Skälet är att det saknas möjlighet att köpa stora mängder knäckta ägg av den kvalitet som krävs. Borde det inte var möjligt att skapa det med exempelvis en stor äggaktör i Sverige. Det vore bra tycker jag som LRF-anställd och intresserad av svenska råvaror och de gröna näringarnas utveckling i Sverige.
Håkan Jonsson berättade öppenhjärtigt om sin pågående resa med ett nybyggt slakteri och ett helhetstänk vad gäller fläsk från glada grisar. Stort lycka till önskar jag honom och hans familj i Brantestad/Ryggåsen.

En stor upplevelse var att få se en nyfödd älgkalv i Virum. Ada hade nedkommit natten före med en ljuvlig krabat på vingliga ben. Sagolikt helt enkelt och förmodligen unikt att få se en liten nyfödd älgkalv även om det var i ett hägn. Virum utökar och har byggt ett skogshägn där älgarna kan ses i sin naturliga skogsmiljö. Att sedan kommunchefen fick chansen att pussa Harald gjorde allas vår upplevelse så mycket större!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar