torsdag 8 maj 2014

Friskvård!

Mitt blogginlägg idag kommer att handla om ohälsa kopplat till friskvård. 

Dagens samhälle beskriver idag hur stora kostnader kommuner och landsting har på grund av ohälsa. Det är beklämmande att inte fler inser värdet av fysisk motion för att undvika stress och för att människor ska bli långsiktigt hållbara och friska. 

Stress är en av de största orsakerna till ohälsa på jobbet på grund av att stress är så kopplat till sömnbrist, dålig kondition osv. Är du stressad så minskar mängden fysisk aktivitet på grund av att den person som är stressad helt enkelt av tidsbrist väljer bort det som kan lindra stressen dvs motion. En negativ spiral som leder till mer ohälsa och som på sikt kan leda till utmattningsdepression och lång tids rehabilitering. 

Därför är det så viktigt att arbeta förebyggande och inspirera sina medarbetare till att äta rätt och motionera. Prioritering av hälsofrämjande friskvårdsinsatser är för mig grundläggande för en stor arbetsgivare. Därför är jag så tacksam för att min motion om den goda arbetsplatsen är bifallen och att det arbetet ska leda till att Vimmerby kommun gör satsningar utifrån medarbetarnas önskemål med syftet att öka attraktionskraften som arbetsgivare. Det är en viktig framgångsfaktor för kommunen. Det är nämligen medarbetarna som är kommunens viktigaste spelare för att kommunen ska leverera välfärd av god kvalité . En medarbetare som är stressad ,  har sömnsvårigheter och är i dålig form levererar givetvis sämre prestation. Forskning visar att friskvårdsbidrag och friskvårdstimme är lönsamt på lång sikt för en arbetsgivare. En investering i mänskligt kapital. 

Jag anser att Vimmerby kommun ska se till att inte spara på mjuka värden då välfärden är vår viktigaste uppgift. Ska det sparas måste det göras på det "hårda".Ekonomin ser lite bättre ut enligt dagens tidning vilket gläder mig då det ökar chanserna till att vård, skola och omsorg inte behöver drabbas av nedskärningar i närtid. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar