söndag 18 maj 2014

Landsbygdsmanifest lanseras idag!

ÉAnnie Lööf kommer att presentera 28 förslag för en närodlad politik som ger växtkraft i hela landet. Läs mer här :

www.centerpartiet.se/2014/05/annie-loof-centerpartiet-ar-det-riktiga-landsbygdspartiet/

Det är ett riktigt bra manifest som jag studerat nu på morgonen eftersom jag fick det i centerpartiets fina monter på landsbygdsriksdagen. 

Grattis Sverige till den bästa politiken för landsbygden och som kommer att förändra såväl möjligheter som attityder till landsbygden. 

Partiledardebatten på landsbygdsriksdagen som pågår nu har lockat fem partiledare och Annie Lööf är den enda av alliansens partiledare som prioriterat denna debatt. Det ser så märkligt ut med en kvinna i klarblå kavaj bredvid fyra män i gråa kavajer som debatterar landsbygd. Just nu pratar man om staden som norm och frågan är om den gråa kavajen visar denna norm? Rödrutiga skjortor hade ju varit smartare klädsel om man vill profilera sig som landsygdspolitiker? 

Men staden som norm är ett problem och landsbygd definieras som en plats där det inte finns stadsbebyggelse enligt Stefan Löfven. Staden är norm! Annie Lööf är beklämd över att staden alltid anges som norm i Sveriges riksdag och beskriver den stolthet och den livskvalité som hon möter på landsbygden. Hon beskriver också att staden är beroende av landsbygden. Det måste riksdagspolitker vara medvetna om i alla beslut. Landsbygdsäkring av alla beslut är nödvändigt och det införde Centerpartiet i regeringens arbete för fem år sedan. Centerpartiet har gjort mycket nytta för landsbygden i alliansen och vi ser hela landet. Den gröna omställningen behövs i Sverige och där är landsbygden arenan för att vi ska nå framgång i det arbetet. 

Miljöpartiets Fridolin beskriver att landsbygdens räddning är att alla bilburna människor i genomsnitt ska betala 100kr mer i bensin och dieselskatt. Klimathundringen kallas det och drabbar den som bor långt ut på landsbygden och dess företag, anser jag. 

Jag förundras över att så få av Sveriges högsta politiker kan så lite om omställning. Stefan Löfven börjar diskutera omställning till nytt yrke när omställning utifrån ett hållbarhetsperspektiv diskuteras. Annie Lööf är den som behärskar detta ämne bäst, den gröna omställningen och landsbygdspolitiken är hennes arena och hon äger landsbygdsdebatten på landbygsriksdagen just nu. 

Sista timmen får de tre partier som inte representeras av partiledaren chansen och det är Folkpartiets Marit Paulsen , Kristdemokraternas Maria Larsson och Moderaternas Ulf berg. Dessa tre är inga utpräglade landsbygdspolitiker anser jag när jag lyssnar på dem. De är inte trovärdiga i landsbygdsdebatten idag. 

Anders W Jonsson diskuterar med Kent Johansson före en politiska debatten. 

Ulf Wickbom som är moderator lyssnar på Annie Lööfs inledning på debatten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar