onsdag 28 maj 2014

Kvinnliga företagarnas möte med politiker

Meg  Nordin Grimmestam skickade ett referat till Vimmerby tidning som nekades publicering. Jag tycker referatet visar på en aktiv och intresserad förening och publicerar därför referatet här på min blogg. Stort tack för den bra kväll och bra diskussioner!

Möte mellan kvinnliga politiker och kvinnligt nätverk

Nätverket Vimmerby Kvinnliga Företagare ordnade återigen ett givande tisdagsmöte. 6 maj samlades 30-talet medlemmar och deras gäster på Vimmerby Stadshotell för att äta en bit mat och få information från inbjudna politiker om hur de vill arbeta för ett bättre Vimmerby. Eftersom en del av dessa  politiker även arbetade regionalt gavs även en del information på den nivån.

Nio kvinnliga politiker i alla åldrar, Marie Nicholson och Lisa Blom från M,  Helen Nilsson, Eva Berglund och Cissi Hammar från S, Ingela Nilsson Nachtweij från C, Elisabeth Lago Nilsson från KD, Marie Celin från FP och Akko Carlsson från MP (inhoppad från Västervik som reserv)  ställde upp och fick först berätta lite om sig själva, vilket de gjorde på ett både informativt och lättsamt sätt.  Redan där märktes engagemanget, viljan att förändra och förbättra inom de områden som var och en ville arbeta för.

Sen blev det fråge/diskussionstid modell ”speed-dating”. Alla fick sitta gruppvis med varje politiker i 10 minuter.  God chans att ställa frågor för den som önskade. Några politiker ställde motfrågan: ”Vad skulle ni vilja att vi arbetade för?” vilket även det var givande.

MP berättade att de tidigt arbetat för att få bort antibiotikan i djurfodret,  (som vi sen får in oss) redan för många år sen och nivån i Sverige är sedan länge rejält sänkt. Dock köper vi konsumenter glatt numera in italiensk parmaskinka som har 60 % mer antibiotika i sig än vad som är tillåtet i Sverige.   
Djurskyddet  togs bl a upp av C – vi står upp för djuren i Sverige så fort vi hör om något djur som behandlas illa, men sedan tittar vi bara på prislappen och köper fläskkött från utländska grisfabriker där djuren lever staplade ovanpå varandra i burar.  Där suggorna ligger fastlåsta  – fixerade – inte bara några dagar som skulle testas i Sverige för att rädda kultingar som liggs ihjäl, vilket ifrågasattes hårt i svensk media.
Överhuvudtaget hur få konsumenten att välja svensk mat, att välja ortens bageri istället för butiksbakat (bake off/importerat), och att välja sin lilla butik som annars inte överlever, togs upp vid flertalet bord.

Flera partier tog upp den gemensamma upphandlingen, den goda idén som slog lite snett men nu arbetas om för att även den mindre företagaren ska ha en chans. Frågor som hur politiken bäst skulle kunna stötta butikerna togs upp från flera håll.

Regelkrånglet diskuterades också mycket vid flera bord. Visst ska det finnas regler att följa, men vi måste också kunna gå ifrån dessa något för att det ska passa in i verkligheten, skillnaden mellan storstäder och landsbygd är för stor. Stelbenta regler och dito tjänstemän kan stoppa stopp för de bästa idéer. Hälso- och miljötänkande är visst bra, men går ofta för långt i sin nitiskhet påpekade bl a KD. Lagstiftarna menar sällan att vi ska tolka reglerna så snävt, då blir det som när fan läser bibeln. Ett annat regelkrångel leder till att föräldralediga som vill arbeta enstaka dagar ändå låter bli pga all byråkrati.

Från M kom mötets yngsta deltagare, 18 år, som ansåg att det måste få vara ordentlig skillnad på att ta emot bidrag eller arbeta, och billigare att anställa yngre som inte har erfarenhet. Även skolfrågan med modernare läromedel kom från henne, rätt person eftersom hon fortfarande är i skolans värld.

Ett verkligt trevligt, informativt möte som verkade ge något för båda sidor. /Meg NordinGrimmestam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar