tisdag 29 april 2014

Barnkonventionen storsatsar vi på i Vimmerby

Folkhälsopolitiskt forum i Vimmerby idag ägnas åt den viktiga barnkonventionen som FN tagit fram redan 1989 och som många länder skrivit under. Att skriva under barnkonventionen förpliktar och innebär att man beslutat att följa de 45 artiklarna.

Elizabeth Englundh från Sveriges kommuner och landsting föreläser om vad det innebär för Vimmerby kommun att arbeta enligt barnkonventionen. Barnets rättigheter i fokus innebär att alla beslut som tas i kommunen ska reflekteras med tanke på hur barn påverkas av de beslut som tas. 

80 miljoner barn i USA, Somalia och Sydsudan säkerställer inte barnets rättigheter eftersom dessa tre länder har valt att inte skriva under FNs barnkonvention. Alla andra länder har skrivit under barnkonventionen och det innebär att barnens rättigheter ska vara bättre tillgodosedda och ansvaret är ytterst regeringens eller motsvarande ledning i varje enskilt land. 

Vimmerbys arbete med barnkonventionen ska dokumenteras av SKL för att spridas som ett gott exempel på hur man kan implementera barnkonventionen i verksamheterna i kommunen. 

Astrid Lindgrens sätt att se på barnet stämmer bra med barnkonventionen och är det någon kommun som ska fokusera på barnet så är det Vimmerby. Detta är mycket viktigt arbete som jag ser det och Anders Degerman gör ett intressant och bra arbete tillsammans med många medarbetare i Vimmerby med barnkonventionen. 

När blir man barn? Hur länge är man barn? Intressanta frågeställningar som skiljer sig mellan länder. Barnpsykologi, barndomspsykologi, kompetenta barn, diagnosticering, disciplin, större barngrupper, förre vuxna, resilienta barn ( uthålliga barn) , ansvar för eget lärande är inspel från föreläsaren som ska inspirera till diskussion om barnkonventionen. 

Här kan läs mer om konventionen och dess innehåll. 

http://unicef.se/barnkonventionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar