torsdag 3 april 2014

Vimmerby hade gjort förlust år 2013 utan AFA-pengarna

http://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/afa_lista_2.pdf

Det finns cirka 90 av den 290 kommunerna i Sverige som hade gått med förlust år 2013 om man inte hade haft AFA-pengar. Vimmerby kommun är en av dessa vilket kan läsas i länken ovan. Hultsfred går 29 miljoner i överskott och Vimmerby cirka tio miljoner plus och det är tack vare AFA-pengar som liknas vid guldkuveret i postkodlotteriet dvs det är inga pengar att räkna långsiktigt med. 

Detta är allvarligt och i dagens Vimmerby tidning avser kommunens ledning att ändra den redan beslutade budgeten för år 2015 för att komma i balans mellan skatteintäkter och utgifterna i kommunen. 

Hur kommer det sig att kommunens ekonomi är så svag? Detta är en komplex fråga och jag anser att Vimmerby kommun måste arbeta mycket mer med attraktionskraften och befolkningsutvecklingen. Vi tappade fem miljoner i skatteintäkter på grund av de medborgare som valde att lämna Vimmerby som bostadsort 2013. Vi måste vända denna trend och min motion om Brevet hemifrån som syftar till att hålla kontakten med utflyttade Vimmerbybor så att de dels påminns om att Vimmerby är intressant att vända hem till efter inhämtande av internationella erfarenheter och studier och dels att dessa personer ska bli Vimmerbys bästa ambassadörer. Astrid Lindgrens hembygd arbetade med ett program som hette " Jag hade en god uppväxt" under ett antal år. Det var ett bra program som arbetade kring attraktionskraften för bygden och att lyfta frågan om ungdomars flytt och flykt från landsbygden. 

Vi måste arbeta mer intensivt med attraktionskraften och näringslivsutveckling samt möjligheten till högre studier på hemorten och bättre möjligheter till pendling till studier och arbete. 

Fler tjänsteföretag behövs som behöver kvalificerad arbetskraft så att högutbildade Vimmerbybor som vill flytta tillbaka till hemorten har en chans att kunna hitta ett passande jobb i Vimmerby med omnejd. 

Näringslivsbrevet och exempelvis Brevet hemifrån borde göras digitala och tillgängliga via sociala medier på ett modernt sått så att vi når ungdomar. FRIZON skulle kunna göra specialnummer om allt bra med Vimmerby och varför inte hitta finasiering för distribution av detta specialnummer av FRIZON till alla utflyttade ungdomar de senaste tio åren. De har säkert gått på Vimmerby gymnasium och skulle uppskatta kontakter med hemorten via FRIZON. 

Vimmerby tidning skulle också kunna göra en liknande satsning för att få fler prenumeranter bland utflyttade Vimmerbybor. 

Externa utvecklingsprojekt som finansieras av exempelvis EU är viktigt att söka och driva. Det räcker inte med destinationsutvecklingspengarna . Mer satsningar behövs och har man en god ide så är den inte svår att finasiera externt. Det är min erfarenhet men det krävs en del resurser för att skriva ansökningar och bevaka dessa möjligheter. Men det går inte att bromsa sig uppför en uppförsbacke. Centerpartiet ser hela Vimmerby kommun och vill med sin närodlade politik gasa och hitta utveckling istället för avveckling i Vimmerby kommun. Tillsammans får vi hela Vimmerby att växa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar