Därefter åkte vi till södra änden av Yxern , förbi Krogsfall och ut till en fantastisk kustliknande plats nedanför Storängen. Där hörde vi storlommen och rördrommen och det var en riktig naturupplevelse samtidigt som vi fick beskrivet hur sjön på grund av den stora nivåskillnaden påverkas mycket negativt av regleringen. Vattendomen från 1938 tillåter en nivåskillnad på tre meter och detta medför exempelvis mycket stor påverkan på häckning och lek vid och i sjön. Storlommen drabbas varje år av att sjön sänks i samband med häckningen och då misslyckas densamma . Anna Joahnsson berättade att hon ett år uppmärksammat regleringsföretaget på att nu häckar storlommen och bad dem att hålla nivån i några veckor. Detta hörsammades och storlommens häckning lyckades detta år. Men det är ett av undantagen som bekräftar regeln dvs de flesta åren har sjöns nivå förändrats under häckningsperioden så att densamma misslyckats . Gäddlekplatserna påverkas också och på kvällen berättade en sportfiskare att man anlägger nya gäddlekplatser i form av ny våtmark utanför Mönsterås. Att reglera Yxern på ett mer förnuftigt sätt skulle återskapa helt naturliga lekplatser för gäddan vilket känns mer logiskt än att bygga och skapa nya lekplatser kan jag tycka. Givetvis ska det ena inte utesluta det andra...
Enligt Anders Åkesson bör Yxern vara en av de första sjöarna som ska granskas vad gäller att få till en ny vattendom enligt den nya lagstiftning om vattenverksamhet som kommer i höst. Här finns så mycket arbete redan gjort och det kan användas för att man ska få till en mer förnuftig och rimlig reglering av sjön.
Nu är också Botorpsströmmen vattenråd bildat. Det var cirka trettio personer på plats i Frödinge bygdegård och samtliga ingår nu i Vattenrådet. En planeringsgrupp tillsattes som snarast ska sammankallas av Anders Fröberg på Västerviks kommun. LRF, Yxerns fiskevårdsförening, Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Ankarsrums sportfiskeklubb med flera ska ingå i planeringsgruppen. Det ska också tillsättas olika arbetsgrupper som jobbar med olika delar av vattenområdet och med olika fokus. En naturlig arbetsgrupp blir Yxern och den ska givetvis ha uppdraget att arbeta med regleringen av sjön och dess konsekvenser och på sikt medverka till att en ny vattendom kommer på plats. Tekniska verken har lämnat in ett förslag till ny dom och med komplettering så att sjöns lägsta nivå inte understiger en viss nivå och så att sjön inte tillåts att sänkas när den är på väg "neråt ". I synnerhet inte de tider på året när häckning och lek äger rum. Då krävs en stabil vattennivå för att lek och häckning ska lyckas. Allt annat är oacceptabelt ur ett naturhänsynsperspektiv.
Tekniska verken, Sveaskog och regleringsföretaget ska också ingå Vattenrådet men de var inte på plats på mötet.
Ett annat problem i Botorpsströmmen är att det saknar vandringsvägar för ål och andra fiskar. Inga omdöp har skapats och i vattendomen står det att ålyngel ska bäras upp och planteras in i sjöar uppströms men det löser ju inte färden tillbaka till sargasohavet för reproduktionen av ålar.
Vid de tre utflödena till Östersjön vid skaftet saknas vandringsvägar på samtliga kraftverk. Detta bör tas med i det viktiga arbetet i Botorpsströmmens vattenråd. Intäkter från kraftproduktionen borde generera naturhänsyn kan man tycka.
Foto: Tino Åberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar