onsdag 30 april 2014

Politisk organisation?

Hur ser den optimala politiska organisationen ut för Vimmerby under nästa mandatperiod? Är det presidie eller arbetsutskott kan man fråga sig. 

Den diskussionen har inte förts tydligt inom denna mandatperioden. Utvärderingen av nuvarande arbetssätt har inte gjorts som jag ser det och diskussionen om detta har inte hunnits med. 

Vilket är det effektivaste sättet att arbeta på för kommunledningen? Hur samverkar kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ? Hur ska vi undvika omedelbara justeringar av ärenden som faktiskt försämrar demokratin då det innebär mindre delaktighet och tid för att läsa in sig på ärenden före beslut. Är det presidieberedeningen som inneburit att det under denna mandatperiod har varit så många omedelbara justeringar? Kommunstyrelsen måste ta alla beslut och då det är sammanträden två gånger per månad så lockas man att hela tiden arbeta med andan i halsen och pressa fram beslut från det sammanträde som hålls i slutet av månaden till KF samma månad. Partiernas gruppmöten hinner inte behandla dessa ärenden och många politiker i KF får inte chansen att läsa in sig. För tydlighetens skull ska jag beskriva ett exempel på  hur verkligheten ser ut vad gäller beredning och beslutsfattande i kommunen idag. 

Det finns troligen pengar att spara genom att bygga en effektivare politisk organisation och tjänstemannaorganisation. Detta måste diskuteras grundligt och det måste bygga på en utvärdering värd namnet. Det gjordes ett försök till utvärdering av den politiska organisationen med införandet av presidie och borttagandet av arbetsutskott men det var alltför liten svarsfrekvens och många som svarade hade hoppat av sina förtroendeuppdrag vilket gör att den utvärderingen inte är tillförlitlig som jag ser det. Många ledamöter läser inte sin kommunmejl och det ör förödande ur demokrati och effektivitetssynpunkt anser jag då denna kanal är en av de viktigaste informationskanalerna mellan stadshuset och fritidspolitkerna som jag ser det. Mejlen är kittet som behövs mellan kommunfullmäktigesammanträdena för att säkerställa att beslutsfattandet blir så demokratiskt som möjligt. Kommunikation är avgörande för förankring, delaktighet och förståelse för besluten. 

Det krävs en bred politisk diskussion om detta parallellt med en översyn av tjänstemannaorganisationen för att optimera effektiviteten och säkerställa demokratin. Frågan är när denna ska hinnas med ett valår som detta? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar