lördag 26 april 2014

Internationellt arbete och val till Europaparlamentet den 25 maj

Mors dag firas i Sverige den 25 maj och samma dag är det val till Europaparlamentet. Valdeltagandet i detta val är cirka hälften av det deltagande som sker i det allmänna valet. Valnämnden i Vimmerby som leds av mig har en ambition att valdeltagandet ska öka från de 38% som röstade för fem år sedan. 

Här kan du läsa om EU-valet och var Du kan förtidsrösta i Vimmerby. http://vimmerby.se/kommun-politik/val/vallokaler/

Nytt för iår är att det även kommer att bli förtidsröstning i Röda tvättstugan  Bullerbyn vi det antal tillfällen som jag återkommer med. Valinformation kommer också att äga rum där. 

I Danmark ska man välja 13 parlamentariker till EU den 25 maj och i Köpenhamn annonserar man om hur man går tillväga om man är dansk medborgare och bor utanför ett EU-land. Då måste man ansöka om att få rösta. Om man bor i ett annat EU-land och vill förtidsrösta så måste det säkerställas att man inte röstar två gånger, en gång där man bor och en poströst. 

Internationellt arbete är något som jag tycker att Vimmerby ska stärka och här finns vår policy för arbetet. http://vimmerby.se/Global/Politik%20och%20f%c3%b6rvaltning/Internationella%20kontakter/Strategi%20f%c3%b6r%20Vimmerby%20kommuns%20internationella%20arbete.pdf

Vi har flera vänorter och internationella samarbeten. Just nu är äldsta dottern på väg hem från Nantes där de tillsammans med ett tiotal elever spenderat tio dagar i franska familjer. Vi hade en tjej från Nantes hos oss i höstas och detta sätt att lära sig att tillämpa ett främmande språk vid språkstudier är oslagbart. Moas värdmamma kan ingen engelska så hon har varit tvungen att kommunicera med henne på franska. Det ska bli intressant att höra hennes berättelse med tågresan via Paris som en stor del av upplevelsen kan jag tro. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar